Pri kúpe nábytku, najmä pohovky, ide o významnú investíciu, ktorá by mala slúžiť nielen ako estetický prvok v interiéri, ale aj ako miesto pohodlia a oddychu. V dnešnej dobe, keď veľa vecí hodnotíme podľa vzhľadu a fotiek, môže byť lákavé nechať sa zlákať nádhernými obrázkami pohoviek v katalógoch či na internete.

ŠACH MAT bývania však poukazuje na to, že nie všetko, čo vyzerá na prvý pohľad úžasne, je skutočne kvalitné. Tu je dôvod, prečo by ste sa mali vyhnúť kúpe pohovky, ktorá síce vyzerá fantasticky na fotkách, no skrýva veľké nedostatky.

Článok prinášame v spolupráci s Anger Studio – ŠACH MAT bývania

Krásna, ale nepraktická

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ste našli dokonalú pohovku – elegantná línia, moderný dizajn, dokonalé farby a textúry, ktoré ladia s celkovým vzhľadom vášho domova. Fotografie ukazujú pohovku v jej najlepšom svetle, bez jediného záhybu či deformácie.

Realita však môže byť úplne iná. Pokým si na takúto pohovku nesadnete, všetko sa zdá byť ideálne. Akonáhle však na ňu dosadne prvý človek, objavia sa prvé náznaky problémov.

Jedným z najväčších problémov, s ktorým sa môžete stretnúť, je deformácia sedacích vankúšov.

To, čo sa na začiatku zdá ako mäkké a pohodlné sedenie, sa rýchlo mení na boj s gravitačnými zákonmi. Po každom sadnutí sa vankúše zdeformujú. A čo je ešte horšie, ich návrat do pôvodného stavu si vyžaduje vašu manuálnu pomoc.

Tento proces môže byť nesmierne frustrujúci, najmä ak si na pohovke chcete oddýchnuť po dlhom dni. Namiesto toho však musíte neustále naprávať vankúše.

pohovka

Tieto problémy sa však môžu týkať aj samotnej sedačky. Ak si myslíte, že pohovka sa po čase usadí a všetko sa vráti do normálu, ste na omyle. Pri nekvalitných modeloch sa situácia časom len zhoršuje. Sedacie vankúše, ktoré sa spočiatku deformovali len mierne, sa postupne začnú ešte viac prehýbať. Ich návrat do pôvodného stavu sa tak stáva takmer nemožným. Skončíte s pohovkou, ktorá nie je len nepohodlná, ale aj vizuálne nepríťažlivá.

Zrada z radov materiálov

Ďalším faktorom, ktorý často ostáva skrytý, je kvalita použitých materiálov. Nízka kvalita výplne vankúšov môže viesť k tomu, že sa začnú rýchlo opotrebovávať, strácajú svoj tvar a pružnosť.

To nielenže znižuje pohodlie, ale aj estetický dojem z pohovky. Čo bolo na začiatku kúskom, ktorý ste si s radosťou vystavili vo svojom obývačke, sa môže rýchlo premeniť na nepríjemnú záležitosť, ktorá bude len ťažko slúžiť svojmu pôvodnému účelu.

Často sa stáva, že za pohovku, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako dizajnový klenot, zaplatíte nemalé peniaze. Cena, ktorú zaplatíte za nekvalitný výrobok, sa však neodráža len v peňažnej hodnote, ale aj v strate komfortu a spokojnosti.

Pohovka, ktorá mala byť investíciou na dlhé roky, sa stáva zdrojom frustrácie a sklamania. Zlá kvalita sa môže prejaviť už po niekoľkých mesiacoch používania a vy sa ocitnete pred dilemou – pokúsiť sa opraviť neopraviteľné alebo investovať do nového kúsku?

pohovka

Článok prinášame v spolupráci s Anger Studio – ŠACH MAT bývania

Ako sa vyhnúť sklamaniu?

Pri výbere pohovky je dôležité nielen pozerať na jej vzhľad, ale aj na kvalitu spracovania, materiály, z ktorých je vyrobená, a referencie od iných zákazníkov. Najlepšie je pohovku osobne vyskúšať – sadnúť si na ňu, ľahnúť si, otestovať jej pohodlie a pružnosť. Pozorujte, ako sa vankúše správajú po tom, čo si na nich sadnete.

Sú mäkké, ale zároveň pružné? Vracia sa rýchlo do pôvodného tvaru? Ak máte možnosť, skúste zistiť, aký materiál je použitý na výplň a akú má pohovka konštrukciu. Kvalitná pohovka by mala mať pevný rám a výplň, ktorá si zachováva svoj tvar aj po dlhodobom používaní.