V bratislavskom Ružinove sa nachádza železobetónový skelet, ktorý mnohí označujú za postrach tejto lokality. Nachádza sa tu už 15 rokov a v minulosti išlo o obchodný dom Prior. Svoje brány mal otvorené do roku 2005, čo tak ostalo do roku 2019.

Podľa portálu asb.sk došlo v tom istom roku k vyhláseniu architektonickej súťaže, do ktorej sa prihlásilo až 270 návrhov. Tie pochádzali z celého sveta, avšak do finále sa, samozrejme, nedokázali prebojovať všetci. Víťazná priečka patrila projektu, za ktorým stojí český ateliér Jakub Cigler Architekti.

Toto meno nie je v Bratislave žiadnym nováčikom, spája sa napríklad s projektami Digital Park I a II. Okrem toho aktuálne pracujú aj na návrhu novej centrály developera Penta Real Estate.

Došlo k postupu?

Pri projekte v Ružinove, nazvanom Nové centrum Ružinova, došlo k pokroku približne rok po jeho predstavení. V máji 2021 predložil developer svoj zámer na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Právoplatné rozhodnutie získal až takmer po dvoch a pol roku, v novembri 2023.

Dôvodom toho, že posudzovanie zabralo tak dlho času, bolo odvolanie. Starosta Ružinova Martin Chren uviedol, že rozklad musel potvrdiť aj minister životného prostredia. Ten však dokument nepodpísal až rok a pol. Zaujímavosťou je, že zákon hovorí, že na podpis tohto dokumentu má 30 dní.

Envirorezort to vysvetľoval napríklad dlhodobým preťažením referentov na odbore posudzovania vplyvov na životné prostredie, nedostatkom personálu a vysokou fluktuáciou zamestnancov.

Kým sa dva roky na tomto pozemku nič nedialo, vyrástlo tu 150 stromov. Medzi nimi je aj topoľ čierny, ktorý je chránený. Pristúpiť sa tak muselo k výrubovému konaniu, ktoré je už však ukončené. Developer má v rukách právoplatné výrubové rozhodnutie. Nasledovať malo územné a stavebné konanie.

Tento pokrok nedávno potvrdila tlačová agentúra TASR. „Bratislavský Ružinov začal konanie o zmene územného rozhodnutia týkajúceho sa umiestnenia stavby pre plánovaný polyfunkčný projekt Nové centrum Ružinova, ktorý má nahradiť dlhoročný skelet obchodného domu známy ako Hirošima,“ oznámila tlačová agentúra.

Mestská časť s projektom súhlasí

Nová podoba projektu zohľadňuje rozsah a zastavanosť okolitých stavieb a reaguje na požiadavky hlavného mesta, mestskej časti a obyvateľov. Cieľom projektu je tiež obnoviť funkčný verejný priestor v lokalite.

Hlavné mesto už v minulosti schválilo zmenu projektu a podpísalo s investorom zmluvu o spolupráci, ktorá zahŕňa investície do verejného priestoru a dopravnej infraštruktúry. Súhlas s projektom vyjadrila aj mestská časť Ružinov.

Projekt zahŕňa aj revitalizáciu časti Papánkovho námestia, ktorá susedí s novým polyfunkčným komplexom. V budúcnosti sa plánuje pokračovať revitalizáciou a obnovou celého Papánkovho námestia, vrátane priestoru za Domom kultúry Ružinov a rekonštrukciou samotného kultúrneho domu, ktorú plánuje mestská časť.

Revitalizácia námestia bude realizovaná v dvoch etapách.