Nájsť dostupné nájomné bývanie je na Slovensku čoraz náročnejšie. Ceny prenájmov v treťom štvrťroku 2024 dramaticky vzrástli vo všetkých krajských mestách, pričom v niektorých lokalitách ide o historicky najvyššie nárasty. Vyplýva to z najnovšej analýzy portálu Nehnuteľnosti.sk v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied.

Ako podotýka portál webnoviny.sk, najväčším prekvapením je Žilinský kraj, kde ceny prenájmov zaznamenali rekordný nárast. „V prípade štvorizbových bytov sme zaznamenali medziročný nárast o neuveriteľných 32,7 percenta. Významné zdraženie nastalo aj pri trojizbových bytoch, kde ceny stúpli o 21,4 percenta, a jednoizbových, ktoré zdraželi o 13 percent,“ uvádza Filip Domovec, PR manažér portálu Nehnuteľnosti.sk.

Tento trend podľa odborníkov súvisí s dynamickým ekonomickým rozvojom regiónu v posledných rokoch.

Zaujímavý vývoj nastal v Košiciach, kde ceny menších bytov prekonali bratislavskú úroveň. Tento fenomén súvisí s koncentráciou ponuky v lukratívnych mestských častiach.

„V treťom kvartáli 2024 sa až 41 percent všetkých jednoizbových bytov v Košiciach nachádzalo v mestských častiach Staré Mesto, Západ a Sever. V predchádzajúcom štvrťroku tento podiel dokonca predstavoval 80 percent,“ vysvetľuje Domovec.

Zdroj: Unsplash.com/Handiwork NYC

Dramatická situácia v Bratislave

Dramatický pokles ponuky sa prejavil najmä v hlavnom meste. „Kým v auguste 2023 sme v Bratislave evidovali 2009 ponúk na prenájom, tento rok v rovnakom období ich počet klesol na 1450. Podobný trend pozorujeme v celoslovenskom meradle, kde počet ponúk klesol z 2930 na 2356,“ potvrdzuje Domovec.

Za prudkým rastom cien stojí kombinácia viacerých faktorov. Odborníci poukazujú na pretrvávajúce vysoké úrokové sadzby hypoték, ktoré mnohých záujemcov o vlastné bývanie nútia zostať v podnájme. Situáciu ovplyvnila aj vojna na Ukrajine a následná migračná vlna. K tomu sa pridáva zvýšenie cien internátov a rastúci trend uprednostňovania nájomného bývania pred vlastným.

V Bratislave sa priemerná cena za trojzbový byt vyšplhala na 1022 eur mesačne, zatiaľ čo dvojizbové byty sa prenajímajú v priemere za 707 eur.

„Ešte minulý rok bolo bežné nájsť dvojizbový byt pod 700 eur a trojizbový do 1000 eur mesačne. Tieto časy sú už minulosťou,“ konštatuje Domovec.

Analytici predpokladajú, že tlak na rast cien bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, najmä vzhľadom na pretrvávajúci nedostatok ponuky a silný dopyt po nájomnom bývaní.