Po celom svete sa s pokračujúcim vývojom v oblasti stavebného inžinierstva stavia čoraz viac výškových budov. Z tohto dôvodu je potrebné vybaviť tieto budovy výťahmi, ktoré dokážu prepraviť ľudí vysokou rýchlosťou. Japonskí výrobcovia sú držiteľmi prvých troch miest najrýchlejších výťahov sveta.

Najrýchlejší výťah na svete

Najrýchlejší výťah na svete vyvinula spoločnosť Hitachi Building Systems a je nainštalovaný vo finančnom centre Kanton CTF. Ide o 530 metrov vysoký mrakodrap postavený v čínskom meste Guangzhou. Aby bolo možné prepraviť hostí do hotela na horných poschodiach, výťah stúpa z 1. poschodia na 95. za približne 42 sekúnd. Jeho zaznamenaná maximálna rýchlosť 75,6 km/h bola zapísaná do Guinnessov knihy rekordov.

Budova Kanton CTF, Zdroj: Wikipedia

Druhé miesto najrýchlejšieho výťahu na svete

Tento vysokorýchlostný výťah nainštalovala spoločnosť Mitsubishi Electric do budovy Shanghai Tower v čínskom Šanghaji. Z druhej úrovne suterénu prejde do 119. poschodia nad zemou za približne 53 sekúnd a dosahuje rýchlosť 73,8 km/h.

Budova Shanghai Tower, Zdroj: Dezeen

Tretia priečka najrýchlejšieho výťahu

Tretí najrýchlejší výťah sveta sa nachádza v budove Taipei 101 v taiwanskom Tchaj-peji. Nainštalovaný bol spoločnosťou Toshiba Elevator and Building Systems a jeho maximálna rýchlosť je 60,6 km/h.

Budova Taipei 101, Zdroj: Tiqets

TIP: Prečítajte si náš článok Víťazný návrh na obnovu legendárnych kúpeľov Grössling je známy


Výťah v Yokohama Landmark Tower je rovnako unikátom

Výťah v budove Yokohama Landmark Tower je unikátny tým, že má najrýchlejšiu rýchlosť klesania na svete. Je schopný klesať rýchlosťou až 750 metrov za minútu, čo je rovnaká rýchlosť stúpania, a tento rekord nebol prekonaný od roku 1993, keď bol uvedený do prevádzky. Výťah je známy aj tým, že poskytuje pohodlnú jazdu. Hovorí sa, že pri výstupe a zostupe je cítiť tak málo vibrácií, že minca postavená na podlahe ani nespadne.

Budova Yokohama Landmark Tower, Zdroj: YABAI

TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku, kde pravidelne pridávame novinky a zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií v stavebníctve.


Zdroj: workinjapan.today