Vznik nového Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave je jednou z najaktuálnejších tém posledných týždňov. Po Immocape a Inchebe predstavil svoju víziu NKKC aj developer J&T Real Estate.

Spolupráca slovenských architektov a zahraničných špecialistov

Za konceptom kultúrneho a kongresového centra stojí úspešný slovenský ateliér Compass vedený Jurajom Benetinom. Riešenie konzultovali s popredným britským ateliérom Ian Ritchie Architects a štúdiom Efterklang, škandinávskym špecialistom na akustiku kultúrnych podujatí a priestorov. „Národné kultúrne a kongresové centrum by nemalo žiť len počas kongresov, koncertov a predstavení. Náš koncept v Novom Lide vytvára nový verejný priestor voľne prístupný ľuďom. Otvorenosť a prepojenosť centra s okolím podporuje aj architektonické riešenie, keď sa priestor v parteri voľne prelína s priestorom námestia prepojeného s mestským bulvárom a parkom,“ približuje Juraj Benetin. Autori do konceptu zakomponovali aj unikátny strešný priestor s amfiteátrom. „Projekt umožňuje využiť strechu ako pobytovú terasu s pódiom a amfiteátrom, s výhľadom na dominanty mesta a rozšíri už tak široké spektrum priestorov, ktoré koncept ponúka,“ dopĺňa architekt.

Národné kultúrne a kongresové centrum 

Zámer centra vznikol v spolupráci s domácimi a zahraničnými profesionálmi v oblasti organizácie a prevádzky kongresov a promotérmi kultúrnych akcií. „Národné kultúrne a kongresové centrum je projekt, aký sa stavia raz za generáciu. Bude významnou slovenskou scénou, ktorá dá priestor rôznorodým funkciám, formám a žánrom. Pomôže tak naštartovať záujem o kultúru a cestovný ruch tvrdo zasiahnuté súčasnou situáciou a svojou multifunkčnosťou dostane Slovensko aj na svetovú mapu kongresov,“ hovorí Peter Korbačka, predseda predstavenstva JTRE.

Nábrežia ľudia milujú

Nábrežia v Bratislave sú reprezentatívnymi priestormi, ktoré koncentrujú kultúrne a spoločenské inštitúcie. Slovenské národné divadlo, Slovenská národná galéria, Slovenská filharmónia v Redute či Slovenské národné múzeum to len potvrdzujú. „Vybavením, službami, možnosťami ubytovania aj napojením na centrum mesta sú nábrežné štvrte ideálne pre vybudovanie národného kultúrneho a kongresového centra. Zahraniční návštevníci vďaka pešej dostupnosti objavia čaro nášho hlavného mesta – všetky kultúrne a spoločenské funkcie sú vzdialené len niekoľko minút od navrhovanej lokality,“ dodáva Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Výhodná lokalita a dostupnosť

Novovznikajúca šťvrť ponúkne rýchle a pohodlné spojenie s celým mestom vďaka plánovanej električkovej trati priamo v území, s prestupovým uzlom na železnicu za Einsteinovou. So širším regiónom spojí novú štvrť diaľničné a železničné prepojenie a prostredníctvom blízkosti dvoch medzinárodných letísk bude ľahko dostupná z celého sveta. Samotné kultúrne a kongresové centrum bude mať vďaka podzemným garážam dostatok parkovacích miest. Zaujímavosťou je aj to, že projekt novej štvrte plánuje vybudovanie prístavu osobnej rekreačnej lodnej dopravy na Dunaji.

Kedy bude NKKC dokončené?

V Bratislave sa v poslednom období realizuje viacero veľkých projektov. Niektoré napredujú rýchlejšie, iné zas o čosi pomalšie. Kým v prípade Nového Istropolisu ide predovšetkým o odpor voči búraniu pôvodnej budovy, pri Novom Lide je to zdĺhavosť zmien Územného plánu. To môže trvať aj roky, k čomu treba pripočítať ďalšie roky výstavby. Preto je nateraz veľmi ťažké hovoriť o presnom roku dokončenia a otvorenia NKKC.


TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku, kde vás budeme informovať, ako projekt NKKC napreduje a koho návrh nakoniec zvíťazil.


Zdroj: Tlačová správa J&T Real Estate