Žeriavy sa používajú na rôzne stavebné práce. K dispozícii sú mobilné žeriavy, vežové žeriavy, pásové žeriavy a prístavné portálové žeriavy. V tomto článku vám ukážeme niektoré z nich, ktoré patria k tým najväčším na svete, ich nosnosť a ešte oveľa viac.

Žeriavy, ktoré sme vybrali do tohto článku, boli špeciálne navrhnuté, skonštruované a vyrobené pre konkrétne úlohy, ktoré priemerné žeriavy jednoducho kvôli svojej sile a veľkosti nedokážu uskutočniť.

Žeriav Liebherr Mobile 11200-9.1

Žeriav Liebherr je najdlhší teleskopický žeriav na svete. Keď sa tento stroj úplne roztiahne, dosahuje dĺžku až 100 metrov. Tento gargantuovský žeriav má nákladné vozidlo s dvojitou kabínou a dokáže zdvihnúť až 1 200 ton.

liebherr-ltm-11200-9-1-jazdná poloha-ehingen-krajina
Zdroj: iseekplant.com.au
Zdroj: Pinterest

TIP: Prečítajte si článok: Najrýchlejšie výťahy sveta, ktorých rýchlosť vás prekvapí


Žeriav Thialf SSCV

SSCV Thialf je čiastočne ponorné žeriavové plavidlo. V tomto stroji sú umiestnené dva žeriavy a ich spoločná nosnosť je neuveriteľných 14 200 ton.

1-3
Zdroj: iseekplant.com.au

Portálový žeriav Taisun

Portálový žeriav Taisun je jedným z najsilnejších žeriavov na svete. Tento stroj má zdvíhací náklad 20 000 metrických ton, čo z neho robí neuveriteľne cenné aktívum pre akýkoľvek projekt. Tento žeriav dokáže vo vzduchu zdvihnúť predmety vysoké až 80 metrov.

1 200px-TAISUN_s_SCARABEO_9
Zdroj: iseekplant.com.au
Zdroj: Pinterest

Kockums „Tears of Malmö“ Crane

Žeriav Kockums „Tears of Malmö“ je vysoký až 138 metrov. Tento obrovský stroj dokáže zdvihnúť 1 500 ton a špecializuje sa na zdvíhanie nákladných kontajnerov v prístave.

csm_Samson-Goliath_James_KennedyNI-Shutterstock_74d289201c
Zdroj: iseekplant.com.au

Liebherr LR 13000

Liebherr LR 13000 je známy ako najvýkonnejší žeriav na svete s maximálnou nosnosťou 3 000 ton. Žeriav má výšku zdvihu 240 metrov a dá sa flexibilne používať od malých až po ťažké zdvíhacie zariadenia.

Zdroj: heavyliftnews.com
liebherr_lr13000_titan2_jobsite1_300dpi (e87)
Zdroj: iseekplant.com.au

Žeriav „Big Carl“

Big Carl bol navrhnutý interne spoločnosťou Sarens, ktorá poskytuje služby požičovne žeriavov v Belgicku. Aj tento žeriav patrí k tým najväčším žeriavom sveta, dokáže zdvihnúť 3 000 ton a na jeho prepravu je potrebných až 250 nákladných vozidiel.

Zdroj: heavyliftpfi.com
Zdroj: iseekplant.com.au

TIP: Nezabudnite nás sledovať aj na našom Facebooku, kde pravidelne pridávame novinky a zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií v stavebníctve. Vďaka nám vám neujde žiadna dôležitá informácia! 


Zdroj: iseekplant.com.au