Obyvateľky a obyvatelia bratislavskej mestskej časti Karlova Ves sa môžu už budúci rok tešiť na nový multifunkčný park, ktorý im poskytne rôzne možnosti na aktívne trávenie voľného času.  

Realizáciu multifunkčného parku zabezpečuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v  spolupráci s  mestskou časťou Karlova Ves a s  magistrátom hlavného mesta. Pozemok, kde bude nový park, nemal doteraz žiadnu špecifickú funkciu. Revitalizácia tohto miesta nadväzuje na nedávno realizovanú výsadbu sakúr, ktoré darovalo mestu japonské veľvyslanectvo.

Sakurová alej, zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR

Park bude ponúkať viaceré možnosti športového vyžitia

Park bude tvorený viacerými športovými stanoviskami. Bude obkreslený bežeckou dráhou, vnútri parku sa bude nachádzať skatepark s  tribúnou na sedenie, cross-fit alebo  parkour plocha. Na opačnom konci od skateparku zas bude detské ihrisko so šmykľavkou alebo malým tunelom pre najmenších. Ako môžete vidieť, pri návrhu parku sa myslelo na všetky vekové kategórie, takže si tam na svoje príde naozaj každý. „Treba si naozaj vážiť, že aj v  tomto zložitom období hlavné mesto dokázalo nájsť vo svojom rozpočte prostriedky na dotvorenie tohto miesta. Vytváranie plnohodnotných priestorov s kvalitnou zeleňou a  všestranným využitím je našou povinnosťou voči obyvateľom Bratislavy. Poteší to aj ako pekný dar Karlovešťanom po období značných ťažkostí, ktoré museli znášať počas rekonštrukcie električkovej trate,“ uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR

Popri viacerých športových možnostiach zaujme park aj tzv. dažďovou záhradou. „Bude prirodzene oddeľovať vodný spád na hranici parku od jeho ostatných funkcií. V  dažďovej záhrade bude vysadená zeleň, ktorá dokáže zniesť aj veľké množstvo vody, ktoré sa tu bude v čase prívalových zrážok zhromažďovať a postupne vsakovať. Rovnako je to veľmi estetický, vizuálne živý prvok, ktorý sa vzhľadom na poveternostné podmienky mení. Aj toto je jeden zo spôsobov, ako Hlavné mesto reaguje na zmenu klímy konkrétnymi opatreniami,“ priblížila funkciu tejto záhrady riaditeľka sekcie tvorby mestských priestorov Natália Puschmannová.


TIP: Prečítajte si aj náš článok Pamätník Daniela Tupého: Bratislava predstavila jeho novú podobu


Zdroj: bratislava.sk