Smart osvetlenie predstavuje výrazný pokrok v tom, ako môžu ľudia vo svojich domoch či bytoch ovládať osvetlenie, šetriť energiu a zlepšiť bezpečnosť pomocou jednoduchých hlasových príkazov a domácej konektivity.

Smart žiarovky síce môžu stáť viac peňazí ako bežné kompaktné žiarivky alebo LED žiarovky, ale inteligentné žiarovky ponúkajú viacero veľkých výhod, ktoré z dlhodobého hľadiska vyrovnajú počiatočné náklady. Predstavíme vám tie najväčšie z nich.

Nižšia spotreba energie

Inteligentné svetlá používajú žiarovky CFL alebo LED a môžu znížiť množstvo elektriny potrebné na osvetlenie miestnosti. Tie najmodernejšie smart žiarovky používajú 70 až 90 percent menej energie ako klasické žiarovky.

Dlhšia životnosť

Priemerná žiarovka má životnosť 750 až 2 000 hodín. Pričom, inteligentné LED svetlá môžu pracovať nepretržite 35 000 až 50 000 hodín, čo spôsobí, že vaše svetlá vydržia dlhšie. A to je už naozaj výrazný rozdiel.

Zvýšená bezpečnosť

Mnoho z najlepších možností inteligentného osvetlenia obsahuje funkcie detekcie pohybu, takže žiarovky sa zapínajú alebo vypínajú podľa toho, či sa niekto nachádza v miestnosti. Túto funkciu je možné naprogramovať na odosielanie upozornení na mobilné zariadenia, keď sa zistí neočakávaný pohyb a vy tak budete môcť v prípade potreby rýchlo konať.

Zdroj: Pixabay

Ľahko použiteľné prispôsobenie svetla

Inteligentné žiarovky je možné prednastaviť tak, aby sa zapli, keď prídete z práce, stlmili sa ku koncu noci alebo sa vypnú v určený čas. Dokonalé, čo poviete?

Zábavné nastavenia a použitia

Takéto svetlá sú rovnako zábavné ako funkčné. Mnohé je možné nastaviť tak, aby zmenili farbu miestnosti pomocou nastavení od svetlých a efektívnych po relaxačné a romantické.


TIP: Prečítajte si náš článok Dyson predstavil unikátnu lampu, vydrží až 37 rokov!


Zamyslite sa nad tým, ako často musíte vo svojej domácnosti meniť každú zo štandardných žiaroviek (aj tých energeticky efektívnejších). Je veľmi pravdepodobné, že vymeniť každú z nich musíte raz ročne, takže stačí myslieť na úspory, ktoré získate vďaka smart osvetleniu. Ak ste v oblasti automatizácie domácnosti nováčikom, najlepšou možnosťou je začať s inteligentným osvetlením. Základné inteligentné žiarovky môžu byť pomerne lacné, ak nepotrebujete zložité nastavenia.