Takmer polstoročie bola budova Empire State Building najvyššou budovou na svete. Odvtedy však boli postavené oveľa vyššie budovy. Rada pre vysoké budovy a mestské biotopy (CTBUH) predstavila v auguste 2020 aktuálny zoznam najvyšších budov na svete.  

5. najvyššia budova sveta

Lotte World Tower sa nachádza v meste Soul, v južnej Kórei. Výška tejto budovy je 555 metrov a nájdete v nej kiná, kancelárie či klasickú obytnú zónu. V rámci dizajnu prevláda sklo a kov a bezpochyby patrí táto budova nielen k tým najvyšším, ale aj najkrajším budovám na svete.

Zdroj: kpf.com

TIP: Prečítajte si náš článok 7 zaujímavostí o najvyššej budove v Bratislave, o ktorých ste doteraz nevedeli


4. najvyššia budova sveta

Aktuálne štvrtou najvyššou budovou sveta je Ping An Finance Centre, nachádza sa v meste Shenzhen v Číne. Má 599 metrov a patrí k dominantám nielen mesta, ale aj celej krajiny.

Zdroj: Pinterest

3. najvyššia budova sveta

Budova Makkah Royal Clock Tower Hotel, známa aj ako Abraj Al-Bait Clock Tower, má 601 metrov a radí sa tak na tretiu priečku v rebríčku tých najvyšších budov sveta. Nachádza sa v meste islamu Mekky a je v pešej vzdialenosti od Veľkej mešity.

Zdroj: Pinterest
Zdroj: Pinterest

2. najvyššia budova sveta

Shanghai Tower v Šanghaji má neuveriteľných 632 metrov a popri ostatných komerčných, maloobchodných a hotelových budovách zaujme aj svojím netypickým, no o to viac zaujímavým dizajnom.

Zdroj: archdaily.com

Najvyššia budova sveta

Ktorá budova je v súčasnosti tou najvyššou budovou sveta? Je ňou Burj Khalifa s neuveriteľnými 828 metrami. Jej návrh pozostával z púštneho kvetu hymenocallis a islamskej kultúry. Súčasťou tejto budovy je najväčší nočný klub na svete, najvyššia reštaurácia na svete a aj najvyššia vyhliadková terasa.

Zdroj: archdaily.com

Pozrite si video z najvyššej budovy sveta.


TIP: Sledujte nás na našom Facebooku, kde nájdete na jednom mieste novinky a zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií v stavebníctve. Vďaka nám vám neujde žiadna dôležitá informácia! 


Zdroj: www.ctbuh.org