Hrubá stavba projektu developera J&T REAL ESTATE sa už po dvadsiatich mesiacoch dostala na najvyšší bod a so 115 metrami sa tak oficiálne stala najvyššou rezidenčnou stavbou Slovenska. 

Klingerka

Klingerka je navrhnutá ako koncept dvoch šošovkovitých budov – bytovej veže a administratívneho objektu, ktoré budú prepojené nadzemným parkovacím domom. Ten bude pokrytý zelenou strechou, ktorá bude spolu s rozsiahlym parkom ako stvorená na prechádzky, hry s deťmi či stretnutia s priateľmi. Komplexnosť centrálneho priestoru doplní moderná občianska vybavenosť v parteri.

  • 115 metrov je výška budovy
  • 36 nadzemných podlaží
  • 380 dvoj- až štvorizbových bytov
  • 376 balkónov
  • 5 výťahov
  • 663 schodov má schodisko z garáže na 35. poschodie
  • 678 parkovacích stojísk
  • 425 m2 obchodnej plochy
  • 6 300 m2 zelene (park + zelená strecha garážového domu)

Klingerka

Klingerka

Klingerka

Klingerka je v mnohých ohľadoch jedinečná

Generálny dodávateľ STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s. r. o. dokončil konštrukciu najvyššej obytnej budovy v predstihu aj napriek tomu, že vzhľadom k technickým požiadavkám a konštrukčným nárokom je Klingerka v mnohých ohľadoch jedinečná. „Kolegovia museli často vyvinúť a s dodávateľmi na mieru vyrobiť úplne nové produkty. Tieto prototypy použili po otestovaní po prvý raz práve na najvyššej obytnej budove na Slovensku,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Netradičné „levitujúce lešenie“

Pri stavbe budovy bolo navrhnuté v rámci lešenia neobvyklé riešenie na zavesených lávkach, ktoré sú kotvené do bodov šplhacieho debnenia. Tento inovatívny postup bol použitý na území Slovenska po prvýkrát. Jednou z najväčších výhod tohto lešenia je možnosť úpravy spevnených plôch a bezprostredného okolia budovy, čo pri použití štandardného postupu nie je možné. „Vzhľadom k tvaru a výške stavby nebola možnosť postaviť klasické lešenie. Jeho hustota, ako aj hustota kotvenia, by prakticky znemožnili montáž fasády,“ približuje Peter Medľa, projektový manažér JTRE. 

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe k projektu Klingerka, „k ďalším inováciám patrí oceľovo-hliníkový systém preskleného zábradlia balkónov či vetracia klapka s vysokou odolnosťou voči vetrom hnanému dažďu vybavená samoregulačným uzatváracím mechanizmom zaručujúca pohodu v interiéri.“

Dosiahnutie prvenstva oslávila Klingerka osadením trochu netradičnej glajchy na najvyššom bode budovy.

Predpokladané dokončenie stavby je rok 2022, no už teraz je možné konštatovať, že pôjde o jednu z najunikátnejších budov v našom hlavnom meste.

Zdroj: Tlačová správa J&T REAL ESTATE