Svet každý deň napreduje po všetkých stránkach a to platí aj v oblasti stavebníctva. Pripravili sme si článok, v ktorom vám priblížime využitie virtuálnej a rozšírenej reality v stavebníctve.

Stavebníctvo patrí k najväčším a najrýchlejšie sa rozvíjajúcim oblastiam spomedzi všetkých. Denne sú dokončené nové a nové projekty, ktorých rýchlosť výstavby ovplyvňujú aj rôzne dostupné technológie. Technológie rozšírenej virtuálnej a zmiešanej reality pomáhajú spájať digitálny a fyzický svet okolo nás prostredníctvom senzorického prekrývania, zavádzania digitálnych prvkov do okolitého prostredia alebo vytvárania virtuálnych svetov.


TIP: Prečítaje si náš článok: Najväčšie žeriavy na svete, ktorých sila vám vyrazí dych


Virtuálna realita

Virtuálna realita (v angličtine Virtual reality) sa používa už niekoľko rokov, hlavne čo sa týka rôznych hier. V poslednom období si však svoje miesto nachádza aj v stavebníctve prostredníctvom nových aplikácií. Ako uvádza známy portál BibLus Táto simulovaná skúsenosť umožňuje návrhárom, spoločnostiam a klientom experimentovať v prvej osobe a získať presnejšie vyhodnotenie projektu. Okrem toho pomáha zabezpečiť digitálnu vizualizáciu skutočného sveta s pridanými údajmi na zlepšenie zážitku z navigácie a umožnenie 360-stupňového pohľadu na projekt.“ Nové digitálne technológie ponúkajú navigáciu vo fotorealistických prostrediach a umožňujú komunikovať s objektmi v reálnom čase. Je založená na využití technológií, ktoré vytvárajú simulované prostredie. V porovnaní s rozšírenou realitou, je svet, ktorý virtuálna realita vizualizuje, úplne digitálne vytvorený.

Zdroj: scbi.com

Rozšírená realita

Rozšírená realita (v angličtine Augmented reality) umožňuje prekrývanie digitálnych informácií o skutočnom prostredí pomocou 3D prehliadačov / okuliarov, inteligentných telefónov a tabletov. Vďaka interakcii medzi fotografiami a videami zo skutočného prostredia s 3D modelmi je možné obrázky „rozšíriť“ o ďalšie podrobnosti a informácie (konštrukčné detaily, informácie o materiáloch, ceny)  a vytvoriť tak skutočný „virtuálny model“.

Rozvíjajúce sa technológie v stavebníctve, virtuálna realita a rozšírená realita, sú trendom, ktorý v najbližších rokoch pre stavebný priemysel prinesie veľa nových príležitostí a revolúciu v spôsobe navrhovania a budovania rôznych stavieb.

Zdroj: biblus.accasoftware.com