Mestské lesy v Bratislave v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a hlavným mestom zrevitalizujú areál Malého Slavína. Ten sa nachádza na rekreačnej trase prepájajúcej mestské časti Rača a Záhorská Bystrica.

Malý Slavín

Bratislava sa v posledných rokoch doslova mení pred našimi očami. Zrealizovaných bolo viacero zaujímavých projektov a nové neustále pribúdajú. Jedným z nich je aj revitalizácia areálu Malého Slavína. Oddychovo-rekreačná zóna ponúka okrem posedenia so stolmi aj priestor pre hranie futbalu, ping-pongu či opekanie. Všetky tieto časti areálu spolu s altánkami a priestorom studničky budú obnovené.

Nový altánok

Ako sa uvádza na oficiálnych stránkach Metropolitného inštitútu Bratislavy, vznikne tam jeden veľký altánok, ktorý zachová doterajšiu kapacitu na sedenie a stolovanie, avšak vďaka efektívnejšiemu tvaru strechy s väčšou zastrešenou plochou na rovnakom pôdoryse. „Podstatná funkcia altánku je, aby sa človek vedel skryť pred počasím, a tento altánok je presne o tom – je to tenká, vznášajúca sa strecha, ktorú pri pohľade takmer nevidno. Altánok teda nedominuje v lese, ale sa v lese stráca. A my môžeme vnímať to podstatné, za čím sme tam prišli – okolitú prírodu,“ povedal riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.

Architekti z ateliéru Bakyta architekts navrhli v rámci altánku konštrukciu tenkých stĺpov, vďaka čomu bude priestor presvetlenejší a bezpečnejší s otvorenejšími priehľadmi. Altánok bude funkčný, no zároveň nebude zakrývať to najdôležitejšie, teda pohľad priamo do lesa a na lúku. Odvodnenie strechy bude riešené spádovaním strešnej roviny v priečnom smere smerom k lesu.

Zdroj: MIB
Zdroj: MIB

TIP: Prečítajte si náš článok Železná studnička: Vieme, ako bude vyzerať obnova reštaurácie a areálu


Spustenie realizácie tohto projektu je naplánované na jar 2021. Úprava verejného priestoru v areáli Malý Slavín je jedným z projektov hlavného mesta a Metropolitného inštitútu Bratislavy pre lepšie verejné priestory, v rámci ktorých mesto zlepšuje kvalitu ciest, chodníkov a verejných priestorov pre všetkých.

Zdroj: Tlačová správa MIB