Metropolitný inštitút Bratislavy oslovil uznávanú slovenskú fotografku Máriu Švarbovú, aby zdokumentovala súčasný stav kúpeľov Grössling. Nádherné fotografie, ktoré vytvorila, budú vystavené v Galérii mesta Bratislava a budú súčasťou ich zbierky.

Obnova kúpeľov

Hlavné mesto SR v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy vyhlásilo v marci 2020 architektonickú súťaž spojenú s obnovou kúpeľov. Víťazný návrh od architektonického tímu z Florencie OPPS Architettura (Antonio Salvi, Francesco Polci, Filippo Pecorai, Paola Chiriatti) obnoví architektonický význam kúpeľov a prinavráti spoločenskú a kultúrnu hodnotu tohto miesta. Víťazný návrh spolu s ďalšími ocenenými návrhmi nájdete na oficiálnych stránkach kúpeľov. “Celý priestor bude po obnove otvorený verejnosti, pribudnú nové bazény a sauny, rovnako ako úplne nové funkcie vďaka presťahovaniu Mestskej knižnice do bývalej administratívnej časti. V areáli nebudú chýbať ani masáže alebo rekreačný vonkajší bazén a ďalšie služby podporujúce kúpeľný zážitok pre verejnosť,” približuje budúci charakter kúpeľov Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Víťazný návrh súťaže

Súčasťou oživovania Grösslingu je okrem obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky aj spolupráca s verejnosťou, odborníkmi a s umelcami. Nedávno nafotila talentovaná slovenská fotografka Mária Švarbová jedinečnú sériu fotografií súčasného stavu kúpeľov Grösslingu. „Osobne vyhľadávam pre svoje projekty viac modernú architektúru, hlavne funkcionalizmus a brutalismus. Fotenie v kúpeľoch Grössling bola určite pre mňa výzva, ale po obhliadke som videla v kúpeľoch veľký potenciál. Vždy ma vie fascinovať geometria, ktorú vytvárajú jednoduché dlaždice bazéna a naviac Grössling má nádherné svetlo z presklenej strechy,“ povedala pre MIB fotografka.

Kto je Mária Švarbová?

Mária Švarbová je medzinárodne uznávaná slovenská fotografka pôsobiaca prevažne v zahraničí, jej fotografie uverejnili noviny a magazíny ako CNN, The Guardian, Vogue či Forbes. Od roku 2014 pracovala na koncepte Swimming pool, pomocou konceptuálnej fotografie zdokumentovala vyše 13 slovenských plavární.


TIP OD NÁS: Viac z tvorby talentovanej fotografky nájdete na jej Instagrame.


Ako sme už spomenuli v úvode tohto článku, jej fotografie z kúpeľov Grössling budú vystavené v Galérii mesta Bratislava a budú súčasťou ich zbierok. Ak to situácia bude dovoľovať, určite si ich choďte niekedy pozrieť.

Zdroj: mib.sk