Mosty patria k tým najzaujímavejším stavbám a tak sme si pre vás pripravili článok, v ktorom vám predstavíme niekoľko nezvyčajných mostov naprieč celým svetom.

Most Henderson Waves – Singapur

Most Henderson Waves Bridge sa nachádza 36 metrov nad cestou Henderson Road v Singapure a spája park Mount Faber s parkom Telok Blangah Hill Park. Tento most pre peších je jedinečný vďaka ohromujúcej vlnovej štruktúre, ktorá obsahuje sériu zvlnených zakrivených oceľových rebier s tisíckami drevených lamiel so žltými guľkami.

Zdroj: bocadolobo.com

Kintai Bridge – Japonsko

Most Kintai sa nachádza v meste Iwakuni v Japonsku. Rozprestiera sa na rieke Nishiki a je zaujímavý tým, že obsahuje sériu piatich elegantných drevených oblúkových mostov postavených ešte v roku 1673. Vďaka netradičnému dizajnu je tento most obľúbenou turistickou atrakciou.

Zdroj: bocadolobo.com

Mojžišov most – Holandsko

Mojžišov most zodpovedá svojmu názvu, pretože rozdeľuje malú vodnú priekopu, rovnako ako Mojžiš rozdelil Červené more. Most bol postavený s týmto konkrétnym dizajnom, aby nebol vzhľad priekopy narušený zbytočne veľkým a objemným mostom.

Zdroj: thetravel.com

Langkawi Sky Bridge – Malajzia

Tento most je najdlhším zakriveným mostom s voľným rozpätím na svete a predstavuje fascinujúce inžinierske úsilie. 125 metrov zakrivený chodník vinúci sa nad stromami okolo hory Machinchang patrí k obľúbeným turistickým cieľom. 

Zdroj: thetravel.com

Lego Bridge – Nemecko

Aj keď štruktúra vyzerá, akoby si vyžadovala vybudovanie pokročilých stavebných metód Lego, je to naozaj len obyčajný betónový nosník, ktorý umelec zakamufloval tým, že ho namaľoval, aby vyzeral ako z lego kociek. Most svojím jedinečným dizajnom láka nielen milovníkov lega, ale aj nadšencov unikátnych mostov.

Zdroj: bridgemastersinc.com

Pythonbrug – Holandsko

Tento 300 metrov dlhý most bol navrhnutý tak, aby pripomínal hada. Na rozdiel od iných podobne zvlnených mostov táto štruktúra skutočne stúpa a klesá, aby vytvorila hadiu ilúziu.

Zdroj: bridgemastersinc.com

Rolling Bridge – Anglicko

Aj keď to nemusí byť nevyhnutne najdlhší alebo najkrajší most na tomto zozname, Rolling Bridge spoločnosti Heatherwick Studio je určite najunikátnejší. Keď sa most pretiahne cez malý vstup do kanála Grand Union Canal, javí sa to úplne normálne. Keď sa však musí hýbať, most ho na sebe navinie, až kým na jednej strane vtoku nevytvorí symetrický tvar osemuholníka.

Zdroj: thetravel.com

TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku.