Technológia 3D tlače bola pôvodne vyvinutá na účely prototypov výrobkov. Pokročila však do bodu, keď sa stala kľúčovým hráčom v rôznych priemyselných odvetviach a rovnako aj v stavebníctve.

3D tlač

3D tlač zažíva v posledných rokoch doslova „boom“. Je v stavebníctve iba pominuteľným trendom alebo má skutočnú výdrž ako technológia, ktorá môže slúžiť ako kľúčové dlhodobé riešenie? Ako uvádza známy portál Constructionblog už viac ako desať rokov sa 3D tlač využíva v niekoľkých ambicióznych projektoch v stavebníctve, medzi ktoré patrí:

  • V roku 2004 sa profesor USC pokúsil o 3D tlač steny, ktorá je všeobecne akceptovaná ako prvý vstup tejto technológie do stavebníctva.
  • V roku 2014 bol v Amsterdame dokončený dom postavený pomocou 3D tlače.
  • V roku 2016 bol v Číne dokončený prvý kaštieľ s 3D tlačou.
  • V tom istom roku nadácia Dubai Future Foundation postavila svoju kanceláriu budúcnosti prostredníctvom 3D tlače. Ide o významný míľnik v oblasti technológií v sektore komerčných stavieb.
Zdroj: 3D Adept Media

Výhody 3D tlače v stavebníctve

3D tlač ponúka v stavebníctve značný potenciál na zvýšenie efektívnosti. Podľa portálu 3Dnatives rovnako ponúka viacero výhod.

Rýchlosť

3D tlač dokáže postaviť dom alebo budovu od základu v priebehu niekoľkých dní. To je podstatne rýchlejší časový rámec ako v prípade klasickej výstavby, ktorá môže trvať mesiace či roky.

Redukcia odpadu

Vedeli ste, že celosvetový stavebný odpad predstavuje v súčasnosti každý rok viac ako 1 miliardu ton? Aj keď 3D tlač nebude schopná vyriešiť všetky problémy so stavebným odpadom, môže pomôcť. Je to do značnej miery preto, že 3D tlač ponúka výrobný proces, ktorý využíva iba toľko materiálu, koľko je potrebné na vytvorenie štruktúry.

Sloboda dizajnu

Jednou z najväčších výhod 3D tlače je sloboda dizajnu, ktorú ponúka. Architekti sú schopní vytvoriť zložité návrhy, ktoré sú inak nedosiahnuteľné alebo ich použitie je príliš nákladné alebo náročné na prácu pomocou bežných stavebných prostriedkov.


TIP: Prečítajte si náš článok 5 najväčších inovácií v oblasti digitálneho staviteľstva za posledné desaťročie


3D tlač ponúka kľúčové výhody v oblasti úspory nákladov a ohľaduplnosti k životnému prostrediu pre budúcnosť v stavebníctve.