Kontajnerový dom sa v posledných rokoch stáva čoraz vyhľadávanejšou možnosťou bývania. Siahajú po ňom nielen reštaurácie, ale aj ľudia, ktorí potrebujú kanceláriu či obytný priestor. Aké výhody a nevýhody tento typ domu prináša?

Kontajnerové domy sú v priemyselnom sektore už dlho bežnou súčasťou, či už ako kontajnery na občerstvenie alebo stavebné kontajnery. Využívanie kontajnerových budov ako primárnej formy bývania v súkromnom sektore je stále relatívne nové, v súčasnosti sa však teší čoraz väčšej obľube.

kontajnerový dom

kontajnerový dom

Výhody kontajnerového domu

Kontajnerový dom so sebou prináša hneď viacero výhod. Je postavený z niekoľkých samostatných dielov, ktoré sú vyrobené a následne dovezené na miesto určenia. Vďaka tomu je jeho stavba pomerne rýchla, časovo nenáročná a jednoduchá. Šikovný dizajn a praktické rozmery kontajnera umožňujú pohodlné a priestranné bývanie pre viacero osôb. V prípade potreby je možné dom kedykoľvek rozšíriť o nové kontajnery. Takýto dom je ekologickejší a udržateľnejší v porovnaní s tradičnými budovami. Je to aj vďaka tomu, že pri jeho tvorbe nevzniká zbytočný odpad. V neposlednom rade netreba zabúdať, že kontajnerový dom je cenovo dostupný a náklady na jeho stavbu sú oveľa nižšie ako v prípade klasického domu. 

Nevýhody kontajnerového domu

Popri viacerých výhodách je však pri kontajnerovom dome potrebné spomenúť aj jeho nevýhody. Tých síce nie je veľa, ale zopár sa ich nájde. Nevýhodou kontajnerov je, že ich stropy sú pomerne nízke a steny sú pomerne úzke. Pri výške stropu 2,5 metra sa môže veľa ľudí z dlhodobého hľadiska cítiť stiesnene. Ďalšou nevýhodou je to, že kontajnerový dom nie je dovolené stavať všade. V mnohých oblastiach môže byť pomerne náročné získať potrebné stavebné povolenie.


TIP: Prečítajte si náš článok Prvý slovenský mrakodrap: Ako bude vyzerať a čo ponúkne rezidentom?


Budúcnosť nepochybne patrí udržateľnému a ekologickému bývaniu. Kontajnerové domy sa preto určite časom stanú čoraz populárnejšími a rozšírenejšími aj u nás na Slovensku.

Zdroj fotografií: zenideen.com