Najväčší žeriav na svete využíva silu vysokopevnostnej ocele na zabezpečenie bezprecedentnej nosnosti. Prečítajte si článok, v ktorom sa dozviete o tomto jedinečnom zariadení viacero zaujímavostí.

Najväčší žeriav na svete „Big Carl“

Žeriav bol navrhnutý a vyrobený belgickou spoločnosťou Sarens. Jeho oficiálny názov je SGC-250, alebo známejší je ako „Big Carl“ (v preklade „Veľký Carl“). Prečo takýto názov? Je to na počesť riaditeľa technických riešení spoločnosti Sarens Carla Sarensa. „Sarens je hrdý na to, že skoncipoval jeho dizajn, navrhol ho a postavil ho. Toto zariadenie bude slúžiť po celom svete tak, ako to nedokáže žiadny iný žeriav,“ uvádza známy portál Worldsteel Association. Proces návrhu žeriava zahŕňal 16 000 hodín výskumu a viac ako 25 000 hodín práce so špecializovanými podrobnými návrhmi. Stavba bola zahájená v auguste 2017 za použitia komponentov pochádzajúcich z celej Európy. Dokončená bola za 14 mesiacov a na oficiálne verejné uvedenie pripravená v novembri 2018.

Zdroj: energyglobalnews.com
Zdroj: constructionjunkie.com

Zaujímavosť o žeriave: 20 lietadiel, 63 vlakov, 126 nákladných vozidiel, 1 408 slonov – najväčší žeriav na svete ich dokáže zdvihnúť všetky.


Po tom ako bol žeriav postavený v Belgicku, tak ho v roku 2019 previezli do Veľkej Británie na 250 nákladných vozidlách. Následne ho kus po kúsku za pomoci piatich menších žeriavov dali dohromady. Vďaka svojej veľkosti a stavu bola bezpečnosť prioritou dizajnu. „Ovládací systém zdvíhania a otáčania sa skladá z najkvalitnejších komponentov a spĺňa najvyššiu úroveň výkonu (PLE),“ uviedol Carl Sarens. „Konštrukcia žeriavu bola kompletne skontrolovaná a všetky testy funkčnosti a preťaženia boli svedkami inšpekčnej spoločnosti tretej strany.“ Žeriav je vybavený systémom na zabránenie kolíziám a predpokladá sa, že bude v prevádzke aj v noci, aby nedošlo k obmedzeniu miestnych rušivých vplyvov a umožnenie prevádzky všetkých ostatných menších žeriavov počas dňa.


TIP: Ak vás zaujíma, ktoré ďalšie žeriavy patria vo svete k tým najväčším, prečítajte si náš článok Najväčšie žeriavy na svete, ktorých sila vám vyrazí dych


Pozrite si video, v ktorom uvidíte žeriav zblízka.

Zdroj: stories.worldsteel.org