Dubajský mrakodrap Burj Khalifa si dlhé roky držal titul najvyššieho mrakodrapu na svete. V súčasnosti však patrí tento titul Veži Jeddah Tower v Saudskej Arábii. Prečítajte si článok, v ktorom sa dozviete o tejto jedinečnej budove nejednu zaujímavosť.

Najvyššie stavby sveta

V rebríčku najvyšších budov nájdeme takmer výlučne budovy nachádzajúce sa v Číne a na Blízkom východe. Jediným americkým zástupcom je One World Trade Center, ktoré sa nachádza v newyorskej štvrti Hudson Yards. Ako uvádza portál ElleDecor, tak „pred viac ako storočím New York a Chicago preukázali, že mrakodrap je – v zásade – riešením ekonomického problému: umožniť stovkám ľudí a spoločnostiam na rovnakom mieste súčasne efektívny prístup k podpore hustoty miest, ktorý ponúka konkurenčná výhoda pre mesto.“

Grafika zobrazuje chronologickú postupnosť najvyšších mrakodrapov na svete. Do roku 2020 držala rekord Burj Khalifa v Dubaji. Zdroj: domusweb.it

Veža Jeddah Tower

Veža Jeddah Tower je pýchou ekonomického mesta Džidda, obchodného a rezidenčného projektu s rozlohou 5,3 milióna metrov štvorcových a dôležitým vývojom pre celú oblasť, ktorá slúži ako brána do posvätných miest Mekka a Medina. Cieľom je transformácia tranzitnej oblasti na samostatné mesto, kde môžu ľudia žiť v podobnom centre, aké nájdete v moderných metropolách.

najvyššia budova sveta
Zdroj: thetowerinfo.com

Vežu navrhli spoločne architekt Adrian Smith a ateliér Gordon Gill Architecture. Nachádza sa v Saudskej Arábii a dokončená bola v roku 2020. 1008 metrov vysoký mrakodrap je v súčasnosti najvyššou budovou sveta. „Je majstrovským dielom pozemného staviteľstva s avantgardným sklom, ktoré udržuje interiéry chladnými a výťahy s použitím uhlíkových vlákien idú vyššie ako kedykoľvek predtým,“ približuje portál ElleDecor.

V interiéri nájdu návštevníci luxusné apartmány, reštaurácie, obchody, kancelárie, hotel Four Seasons či najvyššie astronomické observatórium na svete. Jednou zo zaujímavostí je bezpochyby aj balkón zavesený vo výške 652 metrov. Niektorí ľudia však tvrdia, že mnoho podlaží budovy zostane prázdnych, pretože sú príliš úzke pre byty či kancelárie.

Pozrite si video, ktoré približuje najvyššiu budovu sveta.


TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku.


Zdroj: elledecor.com