Pôrodnica na Zochovej ulici v Starom Meste patrí k najznámejším stavbám Bratislavy. Po rokoch chátrania ju čaká rekonštrukcia, ktorá z nej spraví luxusný obytný komplex.

Z pôrodnice obytný komplex

Komplex budov vlastní spoločnosť Zochova 7 s.r.o., spojená s architektom Branislavom Kaliským. Ten má za sebou už nejeden úspešný projekt, za všetky spomenieme napríklad to, že je spoluautorom Eurovey alebo Blumentalu. Budova by mala v najbližších rokoch prejsť celkovou rekonštrukciou. Hovorí sa aj o nadstavbe a prístavbe kliniky, ktoré ju premenia na nadštandardný polyfunkčný komplex, obsahujúci bývanie a teoreticky aj kancelárie.

Investor má v pláne zriadiť niekoľko desiatok luxusných bytov, presné číslo zatiaľ nie je známe. V dokumentácii pre územné rozhodnutie sa počíta so 70 bytmi, respektíve apartmánmi. Je však veľmi pravdepodobné, že majitelia budú byty zlučovať a ich výsledný počet tým pádom klesne.

Ceny bytov budú vysoké

Investor sa netají tým, že projekt bude patriť k najdrahším v Bratislave, hoci ceny bytov zatiaľ nekonkretizoval. Tie budú závisieť od viacerých faktorov a náročnosti požiadaviek klientov. Vzhľadom na lokalitu obytného komplexu môžeme očakávať, že sumy za byty budú naozaj vysoké.

Ako uviedol pre Pluska.sk Branislav Kaliský, parkovanie chce presunúť do podzemia. Tam by malo vzniknúť 150 parkovacích miest a pivnica na archivovanie vína. Vďaka tomu sa docieli, že Zochova ulica bude oslobodená od parkovania, ktoré v súčasnosti kazí jej celkový dojem, a opraviť by sa mala aj priľahlá časť Podjavorinskej ulice.


TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku, kde pravidelne pridávame zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií.


Projekt by mal čoskoro požiadať o územné rozhodnutie a následne o stavebné povolenie. Realizácia by sa mohla spustiť už v priebehu tohto roka. Uvidíme, ako aktuálna situácia spojená s pandémiou koronavírusu ovplyvní aj tento projekt. Budeme vás o tom včas informovať.

  • 24 mesiacov má trvať kompletná prestavba objektu
  • 2023 je rok ukončenia prestavby
  • 14-tisíc štvorcových metrov má celý areál aj s podzemím
  • 26 miliónov eur má stáť rekonštrukcia

Zdroj: yimba.sk, pluska.sk, zdroj fotografií: A1 Architecture