Účty za energiu sa môžu vyšplhať do vysokých výšok. Pripravili sme si pre vás článok, v ktorom nájdete 5 spôsobov, ako jednoducho a účinne šetriť energiu vo vašej domácnosti.

Vymeňte vaše žiarovky

Pri úspore energií pomôže prechod z klasických žiaroviek, ktoré premieňajú 90% energie na teplo, na energeticky úspornejšie LED žiarovky alebo CFL žiarovky. Najúčinnejšou radou je využívanie prirodzeného svetla najviac ako sa len dá.

Zdroj: Unsplash

Opravte svoje okná

Cez tenké okenné tabule môže unikať obrovské množstvo tepla, čo má za následok vyšší účet, hlavne počas zimných mesiacov. Zvážte kúpu vysoko výkonných okien alebo získanie dvojitého skla. Ak si to nemôžete dovoliť, opravte pozdĺž okraja okna netesnosti. Svoje okná môžete zatepliť aj nalepením bublinkovej fólie na tabule, čo je prekvapivo efektívne. Z pohľadu si síce veľa neužijete, ale ušetríte peniaze!

Stiahnite termostat

Znížte nastavenie teploty na všetkých svojich vykurovacích a klimatizačných jednotkách a na teplovodnom systéme o dva až tri stupne. Nikdy nenechávajte ohrievače zapnuté celú noc – namiesto toho si na pár minút nahrejte posteľ termoforom alebo elektrickou prikrývkou. Spolu s teplom vlastného tela a flanelovými plachtami sa budete cítiť príjemne, aj keď bude teplota vzduchu v miestnosti o čosi nižšia.

Používajte spotrebiče a elektroniku zodpovedne

Spotrebiče a elektronika tvoria približne 20% účtov za energie v domácnosti. Vedeli ste o tom? Chladničky a mrazničky by nemali byť umiestnené v blízkosti kachlí, umývačky riadu alebo ventilačných otvorov, ani vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Vystavenie teplým oblastiam ich prinúti využívať viac energie na to, aby zostali chladné. Ak sa počítače nepoužívajú, mali by sa vypnúť. Ak musia byť počítače bez obsluhy zapnuté, mali by sa vypnúť ich monitory. Nabíjačky, napríklad tie, ktoré sa používajú pre notebooky a mobilné telefóny, spotrebúvajú energiu ihneď po pripojení k zásuvke. Ak nie sú pripojené k elektronike, mali by byť odpojené od nabíjačky.

Zdroj: Unsplash

Zmeňte spôsob prania bielizne

Nepoužívajte stredné nastavenie práčky. Počkajte, kým nebudete mať plné množstvo oblečenia, pretože stredné nastavenie šetrí menej ako polovicu vody a energie použitej na celkové naplnenie. Pred použitím sušičky zakaždým vyčistite lapač prachu. Riziko požiaru je nielen nebezpečné pre vlákna, ale tiež predĺži čas potrebný na vysušenie odevu.


TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku, kde pravidelne pridávame novinky a zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií v stavebníctve.


Zníženie spotreby energie v domácnosti je vynikajúci spôsob, ako pomôcť životnému prostrediu a peňaženke súčasne. Do komentárov nám môžete napísať vaše tipy, ako šetríte energiu v domácnosti.