Historický kaštieľ v bratislavskom Čunove by sa mal už onedlho zmeniť na ekocentrum s nadnárodným významom. Vzácna pamiatka z polovice 18. storočia prejde rekonštrukciou, no jej pôvodný vzhľad zostane zachovaný.

Nové ekocentrum v Čunove

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa rozhodol zrekonštruovať kaštieľ v Čunove spolu s priľahlou záhradou a sýpkou. Podľa dostupných informácií tam už čoskoro bude sídliť Ekocentrum Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré bude prístupné domácim, ale aj zahraničným návštevníkom. „V regióne chýba takéto centrum i podpora environmentálneho povedomia obyvateľov. Preto sme si vznik ekocentra vytýčili aj v Programovom vyhlásení BSK. Stane sa hlavným ekoturistickým centrom regiónu, bude plniť nadnárodnú funkciu a rozvíjať cezhraničnú spoluprácu inštitúcií a organizácií v oblasti ochrany prírody, prírodného turizmu a ekoturistických služieb. V neposlednom rade má byť vzorovým príkladom spolupráce miestnej a regionálnej samosprávy so štátnou organizáciou a neziskovým sektorom. Určené bude pre všetky vekové kategórie, od žiakov materských škôl až po vysokoškolských študentov, odbornú obec ako aj širokú verejnosť a zahraničných návštevníkov,“ priblížil bratislavský župan Juraj Droba.

Kaštieľ v súčasnosti

Rekonštrukcia je v počiatočných fázach

Budovanie Ekocentra BSK bolo oficiálne spustené už v druhej polovici minulého roka. Pozostáva z troch fáz rekonštrukcie čunovského kaštieľa, priľahlej záhrady a sýpky. Rekonštrukcia kaštieľa zohľadňuje reštaurovanie historicky vzácnych častí kaštieľa a obnovu pôvodných architektonicko-výtvarných hodnôt. „Vzácna pamiatka z polovice 18. storočia prejde rekonštrukciou. Cenné architektonické prvky zostanú zachované a veľkolepú stavbu bude možné obdivovať vo svojej pôvodnej kráse,” uvádza BSK.

Budúca podoba Ekocentra BSK


TIP: Buďte vždy v obraze! Sledujte nás na našom Facebooku, kde pravidelne pridávame novinky a zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií v stavebníctve.


V obnovenom kaštieli sa budú realizovať workshopy, exkurzie, cezhraničné konferencie, turistické atrakcie, semináre či rôzne tábory. Ako uviedol samosprávny kraj, kaštieľ by mal byť verejnosti sprístupnený koncom roka 2022.

Pozrite sa bližšie na tento unikátny projekt vo videu.

Zdroj: bratislavskykraj.sk, lexikon.sk