Bývalý areál Palmy v bratislavskom Novom Meste sa premení na administratívne a verejné priestory. Pozrite sa na to, ako bude toto miesto o pár rokov vyzerať.  

Bývalý areál Palmy

Územie susedí zo severozápadu s Račianskou ulicou, zo severovýchodu s areálom Novej Cvernovky, z juhovýchodu so železničnou traťou a z juhozápadu ostatnou časťou areálu Palma. Začiatok premeny areálu a samotnej výstavby je naplánovaný na koniec roka 2022 a celkové ukončenie prác by malo byť, podľa dostupných informácií, koncom roka 2025. „Zámerom je obnoviť a zmodernizovať severnú časť priemyselného areálu v súčasnosti určeného najmä na administratívnu a výskumno-vývojovú funkciu. Pôvodné administratívne objekty zo 60. rokov 20. storočia nachádzajúce sa v areáli sú v havarijnom stave a nevyhovujú požadovaným nárokom na efektívnu prevádzku a udržateľnosť,“ uvádza sa v zámere EIA spoločnosti CC Lambda, ktorá je súčasťou developerskej skupiny Corwin.

Administratívna budova

Administratívna budova – drevostavba

Silo zostane

Dominantným prvkom celého areálu je bývalé silo. Developer a dánsky ateliér Gehl Architects sa rozhodli zachovať túto stavbu a nájsť pre ňu nové využitie aj po premene areálu na nový rezidenčný, administratívny a verejný priestor. „Štúdia rozvoja územia stále prebieha. Už dnes však môžeme potvrdiť, že silo v nej zohráva dôležitú úlohu. V tejto chvíli je predčasné povedať, akú konkrétnu funkciu bude plniť. Táto špecifická industriálna stavba si však zaslúži, aby bola aj napriek svojej masívnosti a komplikovanej vnútornej dispozícii zachovaná a v budúcnosti sa z nej stal významný ikonický priestor v Bratislave,“ pre Trend.sk priblížil Erik Fusík, projektový manažér Corwinu.


TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku, kde nájdete zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu či inovácií v stavebníctve. S nami budete vždy v obraze!


Niektoré časti areálu ostanú síce zachované, no vznikne tam aj veľa nových budov, ktoré budú plniť rôzne úlohy. Určite vás budeme v niektorých z našich ďalších článkov informovať o napredovaní tohto projektu.

Zdroj: bratislava.sme.sk, trend.sk, zdroj fotografií: Ateliér 3A