Prvý komerčný osobný výťah nainštalovala spoločnosť Otis Elevator Company v roku 1857 v New Yorku. Pripravili sme si pre vás článok o aktuálne jednom z najrýchlejších výťahov sveta, v mrakodrape Tchaj-pej 101.  

Nedávno sme vám priniesli článok o najrýchlejších výťahoch na svete, ktorých rýchlosť vás prekvapí. Tentokrát sme sa rozhodli, že sa zameriame na jeden z nich a priblížime vám niekoľko zaujímavostí nielen o budove, v ktorej sa výťah nachádza, ale predovšetkým o výťahu samotnom.

zdroj:thetowerinfo.com

Tchaj-pej 101 je mrakodrap v tchaj-pejskom Tchaj-wane, je to bývalá najvyššia budova na svete. V súčasnosti však patrí tento titul Veži Jeddah Tower v Saudskej Arábii.

#1

Tchaj-pej 101 je vysoký 508 metrov (1667 stôp), je to prvá budova na planéte, ktorá prekonala hranicu pol kilometra, a od roku 2004 až do roku 2009, keď bola postavená budova Burdž Chalífa, bola najvyššou budovou na svete.

#2

Na 91. poschodí budovy je vonkajšie okrúhle observatórium, ktoré je vo výške 392 metrov nad zemou a je teraz treťou najvyššou pozorovacou plošinou pod šírym nebom na svete . Observatórium na Tchaj-pej 101 je považované za najlepšie miesto na vychutnanie si nočného pohľadu na Tchaj-pej a stalo sa jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v Tchaj-peji.

#3

Tchaj-pej 101 mal najrýchlejšie výťahy na svete už 10 rokov, až do roku 2014, keď výťahy v šanghajskej veži vytvorili nový rekord. Vo vnútri Taipei 101 sa nachádzajú 2 také vysokorýchlostné výťahy, každý z nich je dvojpodlažný a stúpajúca rýchlosť je 16,8 m / s. Výťahy môžu prepravovať turistov z úrovne 5 do observatória na úrovni 89 za neuveriteľných 37 sekúnd.

#4

Vzhľadom k tomu, že budova Tchaj-pej 1O1 je postavená v zóne zemetrasení a v oblasti kde sú bežnou záležitosťou tajfúny. Vo veži sa kvôli tomu nachádza aj masový tlmič budovy v podobe veľkého kyvadla. Veľké kyvadlo je používané na stabilizáciu veže proti pohybom, ktoré môžu byť spôsobené či už spomínaným zemetrasením alebo vetrom. Zariadenie váži až 660 ton a je to prvý a jediný tlmič, ktorý je otvorený aj pre verejnosť. Kyvadlo je možné si obzrieť zblízka od 87. až po 91. poschodie.

zdroj:thetowerinfo.com

#5

Dizajn Tchaj-pej 101 je silno ovplyvnený čínskou kultúrou, štýlom a hlavne šťastným číslom. Hlavná časť budovy sa skladá z 8 rovnakých modulov a každý modul má 8 poschodí. Prečo práve číslo 8 ? Toto číslo je považované v čínskej kultúre ako šťastné číslo, ktoré predstavuje prosperitu a šťastie.

#6

Keď už sme pri číslach tak za nešťastné číslo sa považuje 4, výslovnosť tohto čísla v číne je podobná ako slovo smrť. Z tohto dôvodu sa vo veži nenachádza 44. poschodie. Stratené poschodie je nahradené číslom 43 a 43. poschodie je označené ako 42A, týmto vykompenzovali preskočené číslo.

#7

Štandardne je možné sa dostať iba na 91. poschodie a vychutnať si úžasný výhľad. Samozrejme pre tých vyvolených je povolený aj vstup do VIP klubu na 1O1. poschodí budovy. Tam sa dostanú iba celebrity alebo ľudia, ktorí minuli viac ako jeden milión nových tchajwanských dolárov v prepočte zhruba 30.000 eur na nákupy v Taipei Mall 1O1.

#8

Dodržíme čínsku tradíciu šťastného čísla 8. Na 91. poschodí sa organizujú okrem klasických vyhliadok aj koncerty. Vystupovali tam známe čínske skupiny, ktoré nám možno nič nehovoria, musí to však byť úžasný pocit, zažiť koncert doslova v oblakoch.

zdroj:thetowerinfo.com

TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku, kde pravidelne pridávame novinky a zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií v stavebníctve.