Známe internáty Mlyny v Mlynskej doline v Bratislave sa po rokoch konečne dočkajú poriadnej rekonštrukcie. Aj napriek komplikáciám pomaly napredujú v najväčšom projekte rekonštrukcie internátov!

zdroj: FB Internát mlyny

Povedzme si na začiatok, pre tých ktorí by nevedeli o čom je reč, o čo sa jedná. Celý názov Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra -Mlyny UK je ubytovacie zariadenie Univerzity Komenského. Internáty sú súčasťou komplexu kde sa nachádzajú Átriové domky, internát Štúrak a Manželský internát. Celkovo majú tieto tri objekty kapacitu 6500 lôžok. Najvýznamnejší z nich je komplex Átriových domkov, ktorý bol realizovaný v rokoch 1969-1977 podľa návrhu architekta Vladimíra Dedečka. Štúrak tvoria dvojice výškových blokov so 14 nadzemnými podlažiami, ktoré sú prepojené spoločnou halou. Dizajn budovy poukazuje na Le Corbusiera francúzskeho architekta pôvodom zo Švajčiarska. Rekonštrukcia sa týka práve spomínaných Štúrakov.

Dnes pri pohľade na stav intrákov má človek pocit akoby sa vrátil v čase. Internáty, ktoré slúžia významným univerzitám sú v schátranom a zúboženom stave a svoju éru reprezentatívnych internátov zažili jedine v čase ich otvorenia.

zdroj: FB Internát mlyny

Ako sa uvádza v statuse Mlynov tak sa im podarilo dosiahnuť významný míľnik v najväčšom projekte rekonštrukcie internátov na Slovensku. Len nedávno prebrali projektovú dokumentáciu rekonštrukcie. Dodávateľ projektu však ešte čaká na vyjadrenie stavebného úradu v stavebnom konaní. Všetky ostatné potrebné dokumenty a vyjadrenia už má. Teraz nasleduje proces, posudzovanie ministerstvami a štátnymi inštitúciami. „Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR sme zaslali žiadosť o pridelenie dotácie“ uvádza sa v statuse.

Čo bude nové ?

Ako teda bude moderný internát vyzerať? Mal by priniesť výraznejší komfort a ako je už z vizualizácií vidieť vyzerá ako internát 21. storočia, v ktorom sa nemusia študenti báť prespať. Najväčšou zmenou bude WC a kúpeľňa. Po novom sa ubytovaní študenti v rámci jednej bunky už nebudú musieť deliť o spomínané WC a kúpeľňu štyri izby ale iba dve.

zdroj: FB Internát mlyny

Veľkosť izieb sa zväčší o plochu balkónov, čo sa mnohým študentom nepáči a považovali to za benefit. Čo sa študentom tiež nepozdáva je biela farba nábytku ale ako uvádzajú internáty Mlyny farba nábytku nie je definitívna a môžu pristúpiť aj ku hlasovaniu.

zdroj: FB Internát mlyny

Zmena sa dotkne aj kuchyniek, kde po novom namiesto jedného variča budú štyri pracovné miesta s varičom. „Nový Štúrak je obrovský projekt a žiada si nasadenie množstva zamestnancov univerzity“ dodávajú v statuse na facebooku. Veríme, že rekonštrukcia bude pokračovať tak ako má bez zbytočných komplikácií a prieťahov a študenti sa dočkajú slušného ubytovania.