Ceny plynu, elektriny a ropy stále stúpajú. Energia sa stáva luxusom, ktorý si už veľa ľudí nemôže dovoliť. Ako preto možno čo najviac obmedziť hrozivý nárast blížiaceho sa ročného vyúčtovania nájomného?

Čítajte ďalej a možno vaše problémy so spotrebou energií v domácnosti vyriešite veľmi jednoducho a ďalšie nové ročné vyúčtovanie nájomného už nebude nepríjemným prekvapením s nedoplatkom

Začnite šetriť pri varení

Elektrina aj plyn budú čoraz drahšie, preto je nutné sa naučiť s týmto zdrojom, ktorý najčastejšie využívame aj na varenie, čím skôr a čo najviac šetriť. Ak vám to príprava konkrétneho pokrmu umožňuje, varte s pokrievkou na hrnci. Výsledkom je, že energia doslova neuniká do vzduchu. Úsporný efekt pri varení s pokrievkou je 65 kWh alebo 20 eur ročne. Pri bežných elektrických sporákoch sa dá využiť aj zvyškové teplo a pár minút pred koncom ho môžete pokojne vypnúť. To isté platí pre rúru. Vypnite ju krátko pred koncom pečenia. Zvyškové teplo je na dopečenie mäsa alebo koláča dostatočné. Takto  ušetríte až 20 percent energie.

Neplytvajte vodou a energiou pri umývaní a čistení

Priemerná spotreba vody na osobu je 130 litrov na deň. K spotrebe tohto rovnako vzácneho zdroja však neprispieva len pitný režim, ale aj sprcha, toaleta či práčka. Tí, ktorí majú záhradu, čerpajú vodu na jej zavlažovanie alebo umývanie auta. Ak si uvedomíme, že pri mnohých týchto procesoch sa teplá voda z vodovodu ohrieva elektrickou energiou, čerpanie zdrojov môže naše účty poriadne zaťažiť. Dá sa to zmeniť. Nesmiete však čakať, že za vás všetko vyrieši dobrá správa bytových domov. Veľmi často musíme začať od seba.

Ušetriť môžete, ak budete namiesto ručného umývania používať umývačku riadu. Stroj je efektívnejší a spotrebuje menej vody. Väčšina umývačiek riadu môže byť napojená aj na teplovodné potrubie. Tým sa ušetrí štvrtina času splachovania a približne polovica energie odstránením fázy ohrevu.

Aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, umývačka riadu šetrí dvakrát toľko energie – pretože spotrebuje menej vody a elektriny ako bežné ručné umývanie. Samozrejme, umývačky riadu a aj práčky by sa mali zapínať len vtedy, keď sú plné. Ušetriť energiami môžete aj pri správnom skladovaní potravín v chladničke, pretože aj tieto zariadenia spotrebúvajú relatívne vysoký podiel elektriny v domácnosti.

Naučte sa tiež priestor správne vetrať

Na prvý pohľad sa to môže zdať protirečivé, no najmä vetranie má zásadný vplyv na to, koľko energie je potrebné na vykurovanie v zime a ochladenie priestoru klimatizáciou v lete