Komenského námestie v Bratislave by sa malo v najbližších rokoch zmeniť na nepoznanie. Sú totiž známe výsledky krajinársko-architektonickej súťaže na obnovu tohto námestia.

Súčasná podoba Komenského námestia bola len pred niekoľkými mesiacmi upravená, dovtedy bolo toto miesto nevyužívané a nepôsobilo vôbec zaujímavo. Plocha námestia bola lokálne sanovaná, na sivý asfalt námestia umelec Pavol Bartoš namaľoval dielo, ktoré priestor oživuje. Nachádza sa tam aj pavilón, ktorý je dočasným a mobilným riešením. Aktuálne si na ňom môžete pozrieť výsledky súťaže o novú podobu námestia.

Krajinársko-architektonická súťaž

Krajinársko-architektonickú súťaž na obnovu námestia vypísalo Hlavné mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a Generálny investor Bratislavy (GIB) na jar 2020. Súčasťou zadania boli popri stavebno – technických podmienkach aj požiadavky občanov. Občania na tomto mieste chceli viac zelene, priestor na sedenie a realizovanie príjemných eventov. Cieľom súťaže bolo na miesto, ktoré po zániku parku v sedemdesiatych rokoch minulého storočia slúžilo ako parkovisko, opäť vrátiť aspoň menší park. Riešenie pre toto územie do istej miery ovplyvňujú podzemné priestory divadla SND, ktoré sa nachádzajú pod väčšinou územia.

Víťazom sa stal ateliér Totalstudio

Spomedzi 14 ateliérov vybrala v júni odborná porota štyri tímy – architektov z ateliérov N/A, Totalstudio, Office 110 a Kolektív Michala Bogára, ktoré počas leta pracovali na návrhoch pre Komenského parčík. Zvíťazil návrh ateliéru Totalstudio, ktorý premení námestie na priestor plný zelene. “Návrh najpresvedčivejšie odpovedá na výzvy zadania – nachádza správnu mieru civilnosti výrazu pri exkluzivite materiálov a prevedení, dobre reaguje na technické limity územia (podzemná stavba ND), správne pomenúva ambivalenciu vzťahu park / námestie, vhodne tematizuje deje, ktoré sa reálne môžu na mieste odohrávať,” vyjadrila sa porota o víťazovi súťaže.

Architekti z ateliéru Totalstudio sú autormi letného pavilónu na nádvorí Slovenskej národnej galérie, ktorý v roku 2012 získal ocenenie CE.ZA.AR v kategórii exteriér a rovnako stoja aj za obnovou parku na Belopotockého ulici v Bratislave.

Komenského námestie
Víťazná vizualizácia Komenského námestia

Komenského námestie

Komenského námestie

Zdroj: archiinfo.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu