Asi každý obyvateľ Slovenska vie, že mesto Trenčianske Teplice je známe hlavne ako mesto liečivej pramenitej vody. Menej známe však je, že tu svoje diela zanechali v podobe stavieb významní predstavitelia slovenskej i českej architektonickej scény 20. storočia. Archi_túra je mapový sprievodca, ktorý vás prevedie touto menej nápadnou, avšak hodnotnou kultúrnou vrstvou mesta.

V 20. storočí tu tvorili osobnosti ako Bohuslav Fuchs, Jaromír Krejcar, Michal Milan Harminc či Artúr Szalatnai. Do mesta Turčianske Teplice tak priniesli novú kvalitnú architektúru skorej i neskorej moderny, ktorá bola už v dobe svojho vzniku mimoriadne nadčasová. Väčšina týchto stavieb zostáva v súčasnosti nepovšimnutá a zanedbaná, niektoré sa však tešia stálemu záujmu a dobrej starostlivosti. Mapový sprievodca Archi_túra návštevníkov prevedenie najvýznamnejšími stavbami tohto mesta.

zdroj: facebook Architúra Trenčianske Teplice

Na projekte spolupracovali viacerí nadšenci pre architektúru. Hlavnou iniciátorkou projektu je architektka Lenka Borecká. Architekt Martin Zaiček vďaka svojej predošlej publikácii C20 prispel svojimi textami, lokálny zberateľ dobovej fotodokumentácie Vladimír Fiala ponúkol využitie svojho archívu, ilustrátorka Han prispela krásnymi ilustráciami vybraných stavieb do tlačených máp, študenti a študentky SvF STU digitalizovali vybrané diela. Dobrovoľne sa však zapojilo ešte omnoho viac ľudí.

zdroj: www.architura.sk

Návštevníci si môžu vybrať zo 4 hlavných tematických trás: Po stopách architekta Artúra Szalatnaia-Slatinského, Za mestom, Park a Neskorý modernizmus. Každá z týchto trás má rôzne trvanie a rôzny počet zastávok. Mapový sprievodca vás prevedie známymi stavbami ako napríklad Liečebný dom Machnáč či Kúpalisko Zelená Žaba ale aj menej známymi stavbami ako napríklad Hudobný pavilón či Vila na Červených Kopaniciach a mnoho ďalších.

zdroj: instagram @archi_tura

Ku každej trase si na stránke www.architura.sk môžete stiahnuť mapy, ktoré obsahujú opisy jednotlivých budov, archívne aj súčasné fotografie či digitalizovanú dokumentáciu vybraných stavieb. Tieto mapy sú dostupné aj v Turistickej informačnej kancelárii Trenčianskych Teplíc. Okrem 4 hlavných trás sa návštevníci môžu zapojiť aj do takzvanej Hľadačky, ktorá vás vďaka veršovaným indíciám posúva od jednej budovy k druhej s prekvapením na jej konci. Na webovej stránke si taktiež môžete stiahnuť pracovný list pre deti s veľmi podarenou grafikou.

zdroj: www.architura.sk