UNESCO vymenovalo Kodaň za v poradí druhé hlavné mestom architektúry. Mesto sa vďaka tomuto označeniu stane akýmsi fórom pre diskusie. Tie sa budú týkať naliehavých globálnych výziev z pohľadu kultúry, kultúrneho dedičstva, urbanizmu a architektúry.

Udržateľná budúcnosť

Odteraz až do roku 2023 bude Kodaň hostiť The International Union of Architect’s World Congress. Zastrešujúca téma tejto iniciatívy pre nasledujúce roky nesie názov: Udržateľná budúcnosť- nenechajme nikoho za sebou. Kodaň sa stane domovom pre rôzne podujatia či diskusie, ktoré budú skúmať, ako môže architektúra a urbanizmus prispieť k dosiahnutiu 17 cieľov OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja. Medzi tieto ciele patrí napríklad: odstrániť chudobu, odstrániť hlad, zabezpečiť zdravý život, znížiť rozdiely v krajine a medzi krajinami, vytvoriť bezpečné mestá…

„Toto je šanca pre bežných ľudí a svetových vodcov vidieť hodnotu dizajnu v každodennom živote. Naše partnerstvo s UNESCO  posilňuje miesto architektúry a mestského dizajnu pri rozvíjaní kultúrnych hodnôt a vplyvov v spoločnosti, ktoré sú v dnešnom svete veľmi potrebné. Architekti môžu vidieť svet taký, aký je – a aký by mohol byť.“

– Prezident UIA Thomas Vonier

Kodaň a architektúra

Kodaň je z hľadiska architektúry a urbanizmu známa najmä pre dokonalé súznenie histórie a modernej architektúry. Vo verejnom priestore mesta môžeme naraziť na veľký počet miest, ktoré podporujú interakcie medzi obyvateľmi mesta. Kodaň je taktiež jedným z priekopníkov postupného eliminovania automobilovej dopravy v mestách a jej nahrádzania cyklistickou a pešou dopravou. V krátkosti si predstavíme zaujímavé projekty, ktoré rozhodne prispeli k tomu, že Kodaň možno označiť za hlavné mesto architektúry.

Park ‘n’ Play / JAJA Architects

Parkovací dom, ktorý vyzýva ľudí k používanie jeho strechy. Koncept, ktorý sa nesnaží vytvoriť zatajenú parkovaciu štruktúru. Fasádou prestupujú dve veľké verejné schodiská, ktorých zábradlie doslova vezme návštevníkov za ruku. Zábradlie sa na streche zmení na hojdačky, telocvične atď.

Zdroj: archdaily.com

Lille Langebro Cycle and Pedestrian Bridge / WilkinsonEyre

160 metrov dlhý otvorený most, ktorý posilňuje povesť  Kodane ako najlepšieho svetového mesta pre jazdu na bicykli. Most prechádza cez mestský prístav vedľa novej budovy BLOX, v ktorej sa okrem iného nachádza dánske centrum architektúry, kaviarne, detské ihrisko a nové verejné priestranstvá.

Zdroj: archdaily.com

Copenhagen Harbour Bath / BIG + JDS

Kodanský prístav transformovaný na kultúrne a sociálne centrum mesta. Tieto prístavné kúpele ako terasovitá krajina dokončujú prechod z pevniny na vodu a umožňujú občanom Kodane vykúpať sa v strede mesta. Kúpele namiesto napodobňovania krytého bazéna ponúkajú mestskú prístavnú krajinu so suchými dokmi, žeriavmi, mólami, rampami pre lode, bójkami, ihriskami a pontónmi.

Zdroj: archdaily.com