Pred viac ako rokom dostal architektonický ateliér Mjölk do správy Lesné kúpalisko neďaleko českého mesta Liberec. Toto kúpalisko pomaly chátralo, no pod rukami šikovných architektov sa začína s prvými realizáciami návrhu na jeho obnovu.

Zdroj: Mjölk

Lesné kúpalisko Liberec bolo donedávna jedným z problémov mesta. Areál kúpaliska bol uzatvorený od roku 2007, v roku 2010 vyhoreli pôvodné drevené šatne. Rekonštrukcia, ktorá sa udiala na tomto mieste približne pred piatimi rokmi mu tiež veľmi nepomohla. Areál kúpaliska zostal naďalej nevyužívaný. Do rúk ateliéru Mjölk sa dostal pomerne nedávno, no za ten čas sa im už podarilo obnoviť prevádzku kúpaliska a opäť doň dostať ľudí. Tento rok chcú začať s rekonštrukciou areálu, ktorej súčasťou je aj výstavba novej recyklovateľnej oceľovej haly. To všetko bez priamej finančnej podpory mesta.

Zdroj: Mjölk

Ako však českí architekti sami uvádzajú: „Součástí návrhu není jen rekonstruovaná budova plovárny s novým sociálním zázemím, saunou a stánkem s občerstvení, ale také pískové hřiště na fotbal a volejbal, dřevěná mola na ležení, pobytové schody, či nové prvky zeleně.“ Všetky tieto zásahy sa však budú realizovať postupne od tých najdôležitejších ako je hygienické zázemie po tie menej dôležité. Architekti chcú aby sa kúpalisko dala využívať čo najskôr a aby sa areál nepremenil na jedno veľké stavenisko.

Zdroj: Mjölk

Predovšetkým z finančných dôvodov sa architekti rozhodli vytvoriť jednu oceľovú konštrukciu, ktorá prestreší množstvo funkcií. Tá bude následne doplnená o drevené plochy fasád a oceľovú strechu. Jednoduchá konštrukcia novej budovy umožní postupné stavanie vybavenia podľa finančných možností združenia. Nová budova s prezliekarňami, sprchami, toaletami a občerstvením by mala vzniknúť na historických základoch pôvodnej budovy so šatňami a vybavením.

Zdroj: Mjölk

Architekti takisto rátajú s tým, že množstvo menších prvkom možno zrealizovať svojpomocne. Časť financí na projekt sa im už podarilo získať avšak keďže je kúpalisko prístupné zdarma pre všetkých žiadajú ľudí aby ktokoľvek kto sa o obnovu zaujímal prispel aspoň malou čiastkou. Pre túto potrebu otvorili aj transparentný účet, kde možno peniaze zaslať.