Elektrické stožiare vysokého napätia sú častokrát rušivým prvkom v inak nádherných prírodných scenériách. Island sa s týmto problémom pokúsil popasovať už v roku 2008. Vyhlásenú medzinárodnú súťaž na návrh dizajnu stožiarov vyhrali architekti Choi+Shine. Ich stožiare mali pripomínať ľudskú siluetu reagujúcu na krajinu okolo. 

zdroj: http://choishine.com/

Myšlienka humanoidných stožiarov siaha až do roku 2008 kedy bola spoločnosťou  Landsnet (ktorá na Islande poskytuje elektrickú infraštruktúru) a Asociáciou islandských architektov vyhlásená medzinárodná súťaž na návrhy dizajnov elektrických stožiarov. Hlavnou úlohou bolo vymyslieť taký dizajn, ktorý by čo najviac splýval s prostredím. Víťazný návrh od architektov Choi+Shine niesol názov Land of Giants.

Navrhované elektrické stožiare mali pripomínať ľudskú siluetu v rôznych polohách. Obrovskou výhodou návrhu bol fakt, že tento dizajn bolo možné docieliť len malými úpravami už existujúcich elektrických stožiarov. Ako architekti sami hovoria: „Vytvorili sme sériu veží, ktoré sú slávnostné a variabilné. Tieto ikonické pylónové figúrky sa stanú pamiatkami v krajine. Vidieť pylónové figúrky sa stane nezabudnuteľným zážitkom. Chceli sme povýšiť veže na niečo viac, než len na funkčný návrh nevyhnutnosti.“

zdroj: http://choishine.com/

Figúrky môžu byť umiestnené do rôznych póz tak, aby odpovedali na svoje prostredie vhodnými gestami. Napríklad, keď elektrické vedenie stúpa do kopca, stožiare môžu vyzerať, ako horolezci šplhajúci do kopca. To však neznamená, že výrobný proces musí byť zložitý. Každý pylón je vyrobený z rovnakých základných častí (hlava, paže, trup, nohy atď.), Ktoré by bolo možné vyrobiť a potom namontovať do požadovanej polohy pomocou vopred zostavených spojov. Náklady sú tak vďaka identickej výrobe a jednoduchej konštrukcii stále lacné.

zdroj: http://choishine.com/

Aj keď bol tento nápad technicky uskutočniteľný, spoločnosť Landsnet nepovažovala za vhodné pokročiť v dizajne. V roku 2010 ale prišla udalosť, od ktorej si architekti sľubovali využitie nimi navrhovaného konceptu. Dizajn humanoidných elektrických stožiarov vyhral ocenenie Best Unbuilt Award od the Boston Society of Architects. Spoločnosť Landset sa však vyjadrila, že: „Stále nie je rozhodnuté, kedy a či vôbec budú tieto stožiare, ktoré v roku 2008 získali ocenenie v medzinárodnej súťaži návrhov islandských vysokonapäťových elektrických stožiarov, postavené.“ Otázkou teda naďalej ostáva či sa pohľadu na humanoidné stožiare v dokonalej islandskej scenérii vôbec dočkáme.

zdroj: http://choishine.com/