Kultúra prístavných kúpeľov je pre severské krajiny veľmi príznačná. Pozadu nezaostáva ani mesto Arendal. To v roku 2023 oslavuje 300. výročie svojho založenia. Práve na počesť tohto výročia oprášil ateliér Snøhetta staré kresby architekta Ketil Ugland z 30. rokov 20. storočia. Tie majú slúžiť ako podklad pre rekonštrukciu úctyhodného prístavného kúpeľa Knubben.

Pôvodné zariadenie, navrhnuté nórskym architektom Ketilom Uglandom, slúžilo plaveckému klubu Arendal na potápačské súťaže, plavecký výcvik a ďalšie vodné aktivity. V roku 1947 však bolo toto zariadenie zatvorené. Neskôr keď obnovilo svoju prevádzku slúžilo ako jazzový klub. Pôvodná stavba bola príznačná svojimi štíhlymi a čistými líniami a je jedným z príkladov modernistickej architektúry na území Nórska.

zdroj: www.avtrykk.no

Revitalizáciou niekďajšieho objektu bol poverené architektonický ateliér Snøhetta. Nový Knubben je interpretovaný ako architektonická odpoveď na minulosť, pričom sa zachovávajú dôležité časti, ktoré sa majú pamätať. Pôvodne sa myslelo, že prístavnému kúpeľu bude vrátená jeho niekďajšia podoba. Nakoniec však vysvitlo, že zariadenie bude potrebovať zásadnú modernizáciu, aby sa ostrov stal viacúčelovým miestom nielen pre vodné aktivity. Zároveň však architekti chcú zdôrazniť aj fakt, že sa Arendal stáva mestskou destináciou pre domácich aj zahraničných návštevníkov.

zdroj: www.snohetta.com

Nový Knubben je umelo vytvorená stavba s architektúrou, ktorá čerpá inšpiráciu z tvarov, ktoré nachádzame na ostrovčekoch a fjordoch pozdĺž nórskeho pobrežia. Aby bola krajina reprezentovaná čo najpresnejšie, bude konštrukcia pozostávať z horizontálnych vrstiev sledujúcich vrstevnice mapy. V zariadení sa bude nachádzať pódium pod holým nebom spolu s amfiteátrom pre všetky druhy predstavení. Okrem toho budú v Knubbene umiestnené vnútorné priestory pre reštauráciu aj pre komornejšie koncerty.

zdroj:snohetta.com

Ako architekti sami hovoria: „Ako sa stávame stále viac mestskými, túžime po kontakte s prírodou. Knubben bude miestom spoločenských stretnutí, ktoré poskytuje pocit blízkosti mora a bude slúžiť ako pozadie pre množstvo aktivít a zážitkov. Bude to upokojujúce miesto na slnku v horúcom letnom večeri, centrum kultúrnych podujatí a miesto, kde si v chladnom zimnom dni vychutnáte dobré jedlo po ľadovom kúpeli.“

zdroj:snohetta.com