Rustikálna dedina Vals vo švajčiarskych Alpách je jednou z najmalebnejších častí krajiny s početnými výnimočnými projektmi. Jednou z najznámejších architektúr v tejto oblasti sú slávne termálne kúpele Vals od architekta Petra Zumthora, no nezaostáva za nimi ani známa Villa Vals. Aký príbeh sa ukrýva za touto výnimočnou architektúrou? 

Zdroj: Iwan Stoecklin

Vilu Valls navrhli architekti  Bjarne Mastenbroek a Christian Müller a predstavovala celoživotnú víziu architekta, ktorá bola navrhnutá tak, aby nadviazala na jeho detský sen mať podzemný brloh. Dizajnovou myšlienkou holandských architektov bolo vilu úplne integrovať do krajiny. Dom je zarezaný do svahu a má iba jednu fasádu, ktorá sa otvára veľkými oknami na terasu a hory na druhej strane údolia. Prístup je cez neďalekú drevenú stodolu Bünder a podzemným tunelom, ktorý vedie priamo úbočím.

Zdroj: Iwan Stoecklin

Prvotným majiteľom pozemku bol vtedy 80-ročný farmár. Ten dlho odmietal pozemok predať, pretože nikto zo záujemcov nechcel spolu s pozemkom kúpiť aj chátrajúcu stodolu, ktorá na ňom stojí. Architekti však v tomto probléme našli inšpiráciu, pôvodnú stodolu ponechali na svojom mieste, zrekonštruovali ju a dnes tvorí súčasť objektu.

Miestne úrady však varovali architektov, že susedom sa tento neobvyklý návrh nemusí páčiť. Preto bolo nevyhnutné postaviť drevený model stavby na mieste, aby sa ešte pred začatím práce zistilo, či miestny obyvatelia dajú na výstavbu objektu súhlas.  Umiestnenie vstupu cez starú stodolu Graubünder a podzemný tunel ich však nakoniec presvedčilo, že koncept, aj keď je mierne absurdný, môže byť stále povolený. Na vonkajšie fasády domu bol použitý miestny kremencový kameň, čím objekt v prostredí pôsobí nenápadne, akoby tam patril.

Zdroj: Iwan Stoecklin

Pokiaľ ide o interiér, spálne sú umiestnené tak, aby bolo v každej dostatočné množstvo prirodzeného svetla a tiež panoramatických výhľadov. Obytná plocha vily je približne 160 m2 a ubytovať sa v nej môže naraz až 10 návštevníkov. Na prízemí sa nachádza obývacia izba, kuchyňa s jedálenským stolom a spálňa s vlastnou kúpeľňou. Na prvom poschodí sú ďalšie tri spálne, každá s manželskými posteľami (jedna z nich má ďalšiu poschodovú posteľ). Interiér, ktorý bol navrhnutý rôznymi holandskými dizajnérmi, dokonale dopĺňa mimoriadnu architektúru domu.

Zdroj: Iwan Stoecklin