Nedávno začala svetová výstava EXPO v Dubaji. Jedným zo zatiaľ najkladnejšie hodnotených pavilónov na výstave je aj Brazílsky pavilón, ktorý navrhli JPG. ARQ, MMBB Arquitetos a Ben-Avid. Pavilón ponúka jedinečný zmyslový zážitok, ktorý spojí jeho návštevníkov s brazílskou  biodiverzitou a kultúrnym dedičstvom.

zdroj: expo2020dubai.com

Väčšinu priestoru zo 4000 metrov štvorcových pokrýva odrazový bazén s plytkou hladinou. Bazén je zásobovaný zachytávaním dažďovej vody, spätných preplachovaním filtrov a  kondezáciou z klimatizačného systému. Aj týmto spôsobom sa architekti snažili poukázať na obnoviteľnosť zdrojov, ktorý je pre krajinu v posledných rokoch nesmierne dôležitý. „Pavilón zobrazuje brazílske vody, rieky a mokrade. Rodisko všetkého úrodného života, prírodné dedičstvo, ktoré tvorí základ pre otázku udržateľnosti na planéte.“ hovorí tím dizajnérov. Okrem toho sú všetky svetelné zariadenia vybavené diódami LED s nízkou spotrebou energie.  Projekt má aj Building Management System (BMS) pre automatizáciu budov na monitorovanie a kontrolu spotreby energie a vody. Systém riadi a monitoruje mechanické, elektrické a inštalatérske zariadenia budovy, ako je vetranie, osvetlenie, energetické systémy, požiarne systémy a bezpečnostné systémy, čím zabezpečuje inteligentnú prevádzku inžinierskych systémov pavilónu.

zdroj: gulfnews.com

Pavilón je postavený na mólach nad týmto bazénom a pozostáva z obrovskej ťahanej oceľovej konštrukcie s ľahkou priesvitnou membránou pokrývajúcou jej štyri strany. Vo vnútri sa nachádza niekoľko projektorov, ktoré návštevníkom ukazujú rozmanitú históriu, kultúru, populárne slávnosti, mestá či obnoviteľné zdroje energie, ktoré krajina využíva.

Pocitovosť celého pavilónu spočíva v jeho schopnosti vtiahnuť vás do prírodného prostredia Brazílie. Keď do neho máte pocit, že ste v oáze, že sa prechádzate rozmanitou brazílskou krajinou. Nielen prostredie ale tiež aj chute, rytmy, zvuky, textúry či obrázky sa postarajú o skvostný zážitok. Interiér pavilónu je doplnených nábytkom od známeho brazílskeho architekta Paula Mendesa da Rocha.

Hlavnou atrakciou pavilónu je atmosféra vytvorená obrazovými projekciami na bielu tkaninu, ktorá obaľuje oceľovú konštrukciu. Projekcia nám predstaví mestá a  brazílske ekosystémy. V noci predstavuje úkryt pred horúcim dubajským slnko, za súmraky sa premení na svietiacu plávajúcu kocku, pôsobiacu ako lampáš.

zdroj: designboom.com