25.ročník študentskej súťaže Xella, vyhlásenej už v roku 2019 niesla názov P/Rezidentská rezidencia a konala sa pod záštitou prezidentky SR pani Zuzany Čaputovej. Jej cieľom bolo prísť s novými nápadmi a inšpiráciami pre budúcu realizáciu obnovy prezidentskej vily na bratislavskom Slavíne. Súťaž sa konečne dočkala oficiálneho slávnostného odovzdávania cien. Boli vyhlásené 3 víťazné návrhy a 3 nositelia špeciálnej odmeny. 

1.cena: Dávid Husár zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Porota na návrhu hodnotila kladne hlavne jeho presvedčivý koncept umiestnenia objektu v severozápadnej časti pozemku. Študent pracoval s morfológiou terénu, orientáciou na vhodné svetové strany a jeho výsledný návrh priniesol aj pridanú hodnotu panoramatických pohľadov orientovaných na scenériu Bratislavy. Veľmi jednoduchým spôsobom rozdelil objekt na 2 základné funkcie a to prezidentská a rezidentská. Každá prevádzka tak dostáva dostatočný priestor na jej rozvoj. „Návrh jednoducho rieši dôstojnosť a noblesu reprezentačných priestorov a na druhej strane intimitu a kvalitu obytných priestorov.“ komentár poroty.

zdroj: archinfo.sk

2.cena: Bc. Robert Provazník zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave

„Návrh je excelentným reprezentantom jednoznačného riešenia stvárneného v kompaktnej hmote, ktorá je optimálne osadená na relatívne malom ale komplikovanom pozemku.“ komentár poroty.  Návrh kvalitne reaguje na morfológiu krajiny, využíva potenciál už existujúcej záhrady, ktorá dodáva obytnej časť privátny pôvab. Takisto jasne rozdeľuje objekt na časť formálnu a privátnu pričom každá časť má svoju vlastnú záhradu. Porota tiež kladne hodnotila schematickosť návrhu, vďaka čomu je možné upravovať technické riešenia, prispôsobovať návrh potrebám rezidencie či meniť veľkosti, výškové členia jednotlivých funkčných plôch.

zdroj: archinfo.sk

3. cena: Samuel Cigler a Matěj Hoffmann z  Vysokej školy uměleckoprumyslovej v Prahe

Najzásadnejším prístup v tomto návrhu je to, že veľmi citlivo pristupuje k existujúcej prírordnej kvalite riešenej parcely. V návrhu Študenti umiestňujú nový objekt v časti, kde už v minulosti bola zastavaná plocha. Požadovaný program tak koncentruje na rozšírenej pôdorysnej stope vinohradníckeho domu. „Vhodne vyznieva zvolený kontrast materiality exteriérového betónu – prezentujúceho pevnosť a bezpečnosť navonok a dreva vo vnútri, sprítomňujúceho ambientnú prívetivosť obydlia. Separovaný pavilón prezidentského wellnes ako autonómneho architektonického motívu je zase sympatickým príspevkom do koncepcie záhrady, ktorá síce v návrhu vyriešená nie je, ale potenciál na vytvorenie atraktívnej pobytovej prírodnej zóny určite ponúka.“ komentár poroty.

zdroj: archinfo.sk