Autormi španielskeho Pavilónu na Expo v Dubaji 2020 sú architekti Amann-Canovas-Maruri. Autori verejne vyhlásili, že hlavným problémom pavilónov na EXPO je to, že ich jednotlivé krajiny premenili skôr na obchodné či komerčné priestory, inými slovami projekty bez charakteru a podliehajúce čistej komercii. Architekti si myslia, že sa zabúda na pôvodný účel EXPA a práve svojím návrhom sa k nemu chcú opäť priblížiť.

foto: Adriá Goula

Podľa ich vlastných slov by mal byť pavilón nielen miestom na reprezentáciu danej krajiny a „nevyhnutné poobzeranie sa“ ale predovšetkým by mal návštevníkom poskytnúť priateľské a inteligentné miesto, kde sa môžu dôstojne uchýliť. Španielsky pavilón ponúka miesto pre spomalenie a pokoj a to v reakcii na ohromnú rýchlosť, ktorou sa dnešná spoločnosť necháva unášať.

foto: Adriá Goula

Pod mottom „Inteligencia pre život“ sa španielsky pavilón na výstave Expo 2020 v Dubaji snaží syntetizovať „našu vynaliezavosť, našu kreativitu a našu inovatívnu schopnosť ako základné nástroje na zachovanie života a biologickej diverzity, ako aj na budovanie udržateľnej budúcnosti.“ hovoria architekti. Pavilón má rozlohu 5800 m2 a skladá sa zo série farebných kužeľových objemov, ktoré sú čiastočne prekryté ultraľahkými a flexibilnými fotovoltaickými panelmi z dielne španielskej spoločnosti The South Oracle. 

foto: Adriá Goula

V spodnom podlaží sa nachádza „El Bosque de la Inteligencia“ ktorej súčasťou je 3D vytlačený umelý les. Stromy sú vyrobené z materiálu, ktorý pohlcuje CO2 a sú interaktívne, čím reagujú na trvalo udržateľné zvyky verejnosti. Pavilón ponúka jedinečnú zmes dizajnu, umenia a technológie čo vyvoláva v jeho návštevníkoch jedinečný zážitok, v ktorom je zdôrazňované bohatstvo španielskeho dedičstva, vedy, biodivezity a inovácií predovšetkým v oblasti udržateľného a obehového hospodárstva.

foto: Adriá Goula

Na námestí pavilónu sa nachádza výstava, ktorá ukazuje španielske príspevky k univerzálnej kultúre. Špecialitou je aj  sochárske dielo „El Dinamo“,čo je interaktívne audiovizuálne dielo vytvorené v spolupráci so skladateľom Franciscom Lópezom, ktoré zobrazuje audiovizuálny obsah, ktorý sa neustále mení vďaka interakcii návštevníka so zábradlím, ktoré vedie pozdĺž rámp.

foto: Adriá Goula

Počas šiestich mesiacov Expo bude v Dubaji prezentovať svoju kultúrnu tvorbu celkovo 32 španielskych spoločností s viac ako 200 umelcami. V Španielskom pavilóne a na hlavných pódiách areálu Expo sa odohrá okolo 100 predstavení .