Ateliér Zahy Hadid sa aj niekoľko rokov po smrti jeho zakladateľky drží neustále na výslní. Jeho ohromné developerské projekty dokážu fascinovať nielen architektov ale aj laikov po celom svete. Tento krát sa ateliér pričiní o vznik multifunkčného centra Zugló, ktoré sa nachádza v 14. budapeštianskom obvode. 

Multifunkčné centrum Zugló sa bude nachádzať na takmer 7 hektárovej ploche a to medzi námestím Bosnyák a riekou Rákos. Projekt by sa mal začať stavať v priebehu budúceho roka a jeho dokončenie je momentálne plánované na rok 2029. Súčasťou centra majú byť nielen bytové domy ale tiež niekoľko kancelárskych budov, obchodov, reštaurácií a kaviarní. Okrem toho nebudú chýbať ani promenády, zeleň a miesta k posedeniu.

Zugló City Center kladie veľký dôraz na zelený urbanizmus. Vďaka návrhu by mali vzniknúť nové verejné námestia ale predovšetkým rôzne záhrady a parky, ktoré  sa spoja s obnoveným prírodným ekosystémom pri rieke Rákos. Vznikne tak sieť vzájomne prepojených záhrad a námestí lemovaných reštauráciami a kaviarňami, obchodmi a inou občianskou vybavenosť. Zaujímavosť je aj vznik novej polikliniky s radnicou.

Riaditeľ Zaha Hadid Architects sa vyjadril, že pre štúdio je veľkou cťou, že vyhrali súťaž na architektonický návrh na výstavbu centra  Zugló. „Projekt vytvorí jednu z najzelenších a najudržateľnejších štvrtí na peštianskej strane hlavného mesta Maďarska.  Nové centrum organicky prepojené s okolím a potokom Rákos, bude rovnakou mierou ponúkať rezidenčné, kancelárske, obchodné aj voľnočasové služby, ktoré budú tvoriť harmonický celok s veľkými zelenými plochami a komunitnými priestormi, ktoré vzniknú.“

Súčasťou návrhu sú aj zelené strechy, zber a opätovné použitie dažďovej vody či orientácia a skladba budov prispievajúcej k prirodzenej regulácii teplôt v centre. Zeleň bude tvoriť až 35 000 m2, vysadených bude takmer tisíc nových stromov a tiež vzniknú aj nové rybníky. Využité budú tiež obnoviteľné zdroje na vykurovanie a zásobovanie energiou. „Projekt sa zameriava na okolité ekosystémy, integruje budúci rozvoj okresu Zugló a mesta Budapešť s cieľom vytvoriť silné puto s renaturalizáciou potoka Rákos, zvýšiť biodiverzitu a vytvorenia komplexného  prírodného ekosystému.“ hovorí krajinný dizajnér z LAND Italia.

zdroj: zaha-hadid.com