Trend prírodných fínskych sáun sa v posledných rokoch rozmáha aj u našich českých susedov. Plávajúca drevená sauna, ktorej autormi sú architekti z českého ateliéru HRA sa nachádza neďaleko Lipnice nad Sázavou. Hlavnou myšlienkou celého objektu bola snaha o to, aby sauna prirodzene splynula s nádherným prírodným prostredím zatopeného lomu.

foto: atelier HRA

Ako sa architekti sami vyjadrili, návrh samotnej sauny ovplyvnilo hlavne miesto samé o sebe. Zaujala ich predovšetkým jeho špecifická tajuplnosť a uzavretosť. Miesto, kde sa sauna nachádza však architektom aj značne skomplikovalo návrh. Keďže sa jedná o ťažšie prístupné miesto bolo potrebné navrhnúť taký objekt, ktorý bude možné zostaviť priamo na mieste.

foto: atelier HRA

Sauna sa skladá z dvoch hlavných častí a to z plaváku, ktorý je riešený na princípe Vierendeelovho nosníka (ten zabezpečuje optimalizáciu hmotnosti tak, aby bolo možné konštrukciu na miesto dopraviť a zmontovať bez použitia mechanizácie) skrytého pod hladinou a samotnej drevostavby z jednoduchých kubických tvarov.

foto: atelier HRA

V strede pontónu sa nachádza bunka venovaná samotnej saune a tiež odpočiváreň. Zbytok priestoru patrí vonkajšej ochodzi, z ktorej užívatelia sauny môžu skočiť rovno do ľadovej vody. Využitie má aj strecha samotného objektu, kde je umiestnená strešná terasa lemovaná subtílnym kovovým zábradlím v čiernej farbe, ktoré z diaľky skvele splynie s okolitým lesom. Na terasu sa užívatelia dostanú schodiskom, ktoré je z jednej strany ohraničené skalou, z druhej sa nachádza samotné drevené jadro. Objekt je riešený symetricky a to nielen v časti odpočivárne a sauny ale aj po celom obvode ochodze ohraničenej drevenými stĺpmi.

foto: atelier HRA

Architekti sa tiež spoliehajú na to, že objekt v budúcnosti ešte viac splynie s miestom kde sa nachádza a to práve vďaka použitému drevu, ktoré ako čisto prírodný materiál zmení svoju farbu a vlastnosti vplyvom poveternostných podmienok. „Je pravdepodobné, že časom bude vyzerať oveľa lepšie ako teraz.“ vyjadrili sa. Interiér sauny tvorí prevažne čisté smrekové drevo.