ESET odhalil koncepčný návrh projektu ESET CAMPUS, ktorý má vzniknúť na bratislavskej Patrónke. Autorom návrhu je popredný dánsky ateliér BIG (Bjarke Ingels Group) a odhadovaná suma sa vyšplhá na stovky miliónov eur. Tento nový projekt je výsledkom skoro dvojročnej spolupráce s víťazom medzinárodnej súťaže na koncepčného architekta, ktorým sa stal ateliér BIG.

zdroj: Bjarke Ingles Group

Podľa slov samotnej spoločnosti bude nový ESET CAMPUS „živé miesto, ktoré zmení túto časť mesta na epicentrum inovácií a kreativity v Bratislave. Okrem nového sídla a globálneho vedecko-výskumného centra ESET-u, vytvorí kampus na ploche 55 000 m2 kvalitné a podnetné prostredie pre IT, technologické firmy a startupy a prepojí ich s technicky zameranými vysokými školami.“ Okrem toho sa budú v tejto oblasti nachádzať aj rôzne služby, prevádzky, kvalitné verejné priestory a rezidenčné časti určené predovšetkým pre stážistov a zamestnancov firiem. Dôležitou súčasťou kampusu bude športová infraštruktúra a auditórium, pričom mnohé z týchto priestorov bude môcť využívať aj široká verejnosť.

zdroj: Bjarke Ingles Group

Nová centrála sa bude nachádzať neďaleko lesoparku Železná studnička. Urbanizmus projektu bude podľa slov autorov návrhu rešpektovať lokalitu, v ktorej vzniká. Okrem toho má byť navrhované architektonické riešenie environmental friendly a tiež dbá na uhlíkovo neutrálne prevádzky budov. V architektúre prevažuje organický tvar budov, ktoré sa v priestore nesnažia okázalo zaujať, ale naopak, pôsobia v ňom veľmi prirodzene.

zdroj: Bjarke Ingles Group

Architekti sa zámerne vyhli vytvoreniu jedného monolitického celku ale naopak vytvorili súbor vzájomne prepojených viacerých budov, ktoré vytvárajú pocit otvoreného priestoru. Ďalšou dôležitou požiadavkou pri návrhu bola flexibilita priestorov. To je v návrhu obsiahnuté hlavne vďaka pracovným priestorom, ktoré prechádzajú cez dve podlažia. To umožňuje s priestorom dodatočne pracovať v prípade potreby nových pracovných miest či zasadacích miestností. Zaujímavosťou je aj návrh architektov vytvoriť niekoľko prototypov kancelárií a zasadačiek ešte pred samotnou výstavbou budov, ktoré by určitý čas testovali samotní zamestnanci a sami si určili optimálne nastavenie použitých technológií aj funkčný dizajn.

„Našim cieľom je, aby sa ESET CAMPUS stal atraktívnym miestom pre tie najlepšie talenty, aby prichádzali a zostávali pracovať na Slovensku.“ hovorí k myšlienke kampusu generálny riaditeľ ESET-u Richard Marko.

zdroj: Bjarke Ingles Group