Projekt Galéria neviditeľných hrdinov je umelecká inštalácia vytvorená brazílskym ateliérom Sainz arquitectura. Inštalácia vznikla na pozvanie vedenia Casacor Brasília a vzdá hold častokrát neviditeľným hrdinom pandémie Covid-19.

zdroj: Haruo Mikami

Čo je to Casacor?

Casacor je jedna z najuznávanejších a najobsiahlejších výstav architektúry, interiérového dizajnu a krajinárskej architektúry vo svete. Toto podujatie každoročne spája renomovaných architektov a dizajnérov na 23 miestach v Amerike ako napr. Brazília, Miami, Rio de Janeiro, Porto Alegre… História Casocoru siaha do roku 1987, kedy vznikla prvá pobočka v São Paule. Výstava sa každý rok koná na inom mieste (alebo na viacerých miestach súčasne) a jej priestory navrhujú renomovaní architekti a interiéroví dizajnéri.

Galéria neviditeľných hrdinov

Architekti z ateliéru Sainz Arquitectura boli pôvodne vyzvaní, aby navrhli vstupné priestory pre výstavu Casacor Brasília 2021. Neskôr ich vedenie prizvalo k návrhu fasády objektu, kde sa mala výstava konať. Okrem samotnej vstupnej haly a fasády však napokon vytvorili aj umeleckú inštaláciu a výstavu, ktorá bola zadávateľmi veľmi kladne hodnotená. Táto výstava nesie názov Galéria neviditeľných hrdinov.

zdroj: Haruo Mikami

Hlavnou myšlienkou inštalácie bolo stretnutie 2 konceptov a to rekonštrukcie a uznania.

Rekonštrukciu predstavuje biele kovové lešenie, ktoré je hlavným výrazovým prvkom celej výstavy. Ako sa architekti sami vyjadrili, kovové lešenie je prvkom, ktorý v nás prirodzene evokuje zmenu a rekonštrukciu. V období celosvetovej pandémie COVID-19 sa v nás všetkých niečo zmenilo. Každí z nás si prešiel istou formou rekonštrukcie nás samotných. Napriek smútku či strachu je však potrebné hľadieť dopredu a prestavať sa ako jednotlivci aj ako spoločnosť.

zdroj: Haruo Mikami

Druhým konceptom je uznanie a vďačnosť. Uznanie a vďačnosť pre samotných neviditeľných hrdinov, ktorí bojovali a aj dnes bojujú v prvej línii a na ktorých sa zabúda – lekári, vodiči autobusov, kuriéri, zdravotné sestry… 24 krásnych čiernobielych fotografií, ktoré sú centrom výstavy poskytol fotograf Breno Esaki, fotograf z oddelenia zdravotníctva federálneho okresu v Brazílii a zobrazujú práve spomínaných hrdinov.

zdroj: Haruo Mikami