Pred pár týždňami sme vám predstavili malú architektonickú intervenciu v podobe pozorovateľne zvierat Vydrica. Tá vznikla na obľúbenej rekreačnej trase v Karpatoch neďaleko Bratislavy. Dnes vám predstavujeme zrevitalizovaný areál Malý Slavín, ktorý sa nachádza v jej blízkosti. Obnova prebehla vďaka spolupráci Mestských lesov Bratislavy, hlavného mesta a Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Foto: Matej Hakár

Autormi návrhu sú Bakyta architekti a investičné náklady sa vyšplhali na sumu 85 250€. V Karpatoch tak vznikla jednoduchá a nenápadná odhmotnená horizontálna línia nového prístrešku, ktorá len v malej miere zasahuje do okolitej krajiny. Pôvodne altánky boli masívne a v prírodnom prostredí pôsobili neprirodzene. Okrem samotného altánku sa v rámci projektu takisto zrevitalizovali aj studnička a pamätník.

Foto: Matej Hakár

Malý Slavín tak podľa slov MIB dnes ponúka oveľa lepšie možnosti pre voľnočasové aktivity. Pôvodný priestor bol v zlom technickom stave a musel sa pravidelne opravovať. Tmavé altánky a poškodené ohniská sa zmenili na presvetlené miesto s atraktívnym výhľadom na les a príjemnou atmosférou.

Foto: Matej Hakár

Architekti z ateliéru Bakyta architects navrhli kompaktný altánok na mieste pôvodnej konštrukcie. Ponechali doterajšiu kapacitu na sedenie aj stolovanie no lepším usporiadaním sedenia pre návštevníkov docielili, že priestor dokáže flexibilnejšie reagovať na väčšie či menšie skupinky ľudí.

„Cieľom bolo spraviť taký prístrešok, ktorý nás ochráni pred dažďom, ale nebude v prírode dominantný a budeme tu vnímať hlavne to, kvôli čomu sem chodíme, a to je les“ doplnil riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.

Foto: Matej Hakár

Sprievodný text architekta Róberta Bakytu: „Drevená mriežka je otvorená, pôsobí generickým dojmom. Štruktúra plynie v priestore v oboch smeroch, v krajných polohách nie je ukončená. Stĺpy túto mriežku prepichujú – v rovnakom duchu nekončia v úrovni jej roviny, ale prebiehajú ďalej. V mieste prieniku  je vynechaný otvor, čo umožňuje aby na stĺpy padalo svetlo. V prípade prístrešku to bude práve svetlo, ktoré ozdobí toto dôležité miesto konštrukcie. Nemenej dôležitým motívom je samotné stĺporadie, ako archetypálny prvok, ako symbol architektúry.  Vyložením na obe strany v osi svojej figúry, kompozícia vytvára portikus, ktorý sa rovnocenne obracia ako k lesu tak aj k lúke.“

Foto: Matej Hakár