Cieľom architektonickej súťaže bolo nájsť návrh, ktorý bude najlepšie riešiť požiadavky zadania na vytvorenie nových priestorov pre potreby Vysokej školy múzických umení.

Porota preverovala kvalitu riešení doručených návrhov. Ďalej porota diskutovala o návrhoch aj s ohľadom na znakovú reprezentáciu školy dostavbou. Porota hľadala v návrhoch originálny pohľad na vyjadrenie symboliky školy, odchyľujúci sa od tradičného a formálneho stotožnenia témy divadla s motívom opony. Porota sa tiež zhodla na nízkej vnímavosti viacerých riešení k aplikovaniu princípov univerzálneho a bezbariérového navrhovania v predložených súťažných návrhoch. Pozitívom väčšiny ocenených a odmenených návrhov je rešpektovanie existujúcej zelene ako prirodzeného fenoménu Svoradovej ulice. Porota následnej s ohľadom na vyššie uvedené rozhodla jednohlasne o výslednom poradí návrhov:

1.cena: Iľja Skoček, Danica Ščepková

Komentár poroty: Návrh podľa členov poroty najlepšie spĺňa kombinované kritérium najvhodnejšieho riešenia vo vzťahu k zadaniu. Ukazuje invenciu architekta a jeho schopnosť vnímať a zladiť široké spektrum prevádzkových, architektonických, urbanistických a technických súvislostí a nárokov na projekt. 

Navrhnutá dispozícia je riešená v súlade so zadaním a primerane rešpektuje rozdelenie prevádzok podľa požiadavky vyhlasovateľa. Riešenie fasády s predsadenými pavlačami porota vyhodnotila z viacerých aspektov ako zodpovedajúce potrebám dostavby školy, poskytujúce vhodné pasívne tienenie fasády a tiež exteriérovú pobytovú plochu na každom podlaží.

Koncept spĺňa nároky na profesionalitu a flexibilitu pre rozpracovanie a dopracovanie architektúry, konštrukcie a technického vybavenia budovy v ďalších fázach prípravy projektu a porota ho na základe spoločného stanoviska odporúča na realizovanie.

2. cena: ALEXY & ALEXY s.r.o

Komentár poroty: Návrh zaujal kvalitným riešením dispozičných vzťahov vytvárajúcich optimálny model prevádzky školy v novej budove. Príkladná je tiež práca s parterom a predpolím budovy, ktorá prirodzene využíva konfiguráciu terénu na zaujímavé otvorenie predpolia sálových priestorov do ulice.

V protiklade ku kvalitám dispozičného riešenia, svojou prísne samoregulovanou architektonickou formou, opakujúcou tektoniku pôvodnej budovy, návrh vyjadruje veľmi úsporný architektonický názor na budovu a na identitu školy. Rozsah rozpracovania návrhu fasády síce ponecháva priestor na predstavu o konkrétnejšej podobe objektu, prísne členenie fasády a navrhnutý alubondový obklad však podľa názoru poroty nezodpovedá v primeranej miere charakteru zadania a programu budovy.

3. cena: INDEX s.r.o

Komentár poroty: Porota posúdila návrh ako racionálny a zároveň inovatívny. Pôdorysné riešenie podlaží poukazuje na skúsenosti architekta s navrhovaním kvalitného a funkčného vnútorného prostredia budov so snahou o intenzívne využitie disponibilného priestoru. Porotu zaujala tiež myšlienka nahradenia exteriérového prehĺbenia pred budovou vyvýšeným „plató“, v spojitosti s konceptom pokračovania javiska sály v exteriéri. Zároveň je takto navrhnutá, otvorená sála bez zákulisia, z pohľadu jej zamýšľaného multifunkčného využitia, skôr nevyhovujúca.

Štruktúrovaná, kontajnerová architektúra je v súčasnosti obľúbenou témou a pre potreby klienta je akceptovateľná. Takto zvolená forma však nedostatočne zohľadňuje kontext prostredia a súčasne pôsobí ako príliš uzavretá a dokončená, čo by mohlo komplikovať jej rozpracovanie v ďalšom postupe prípravy projektu.