Asi každý z nás pozná jeden z klasických socialistických domov – dvojpodlažný dom s podkrovím, s pôdorysom 10×10 m a plochou strechou. Teraz vám predstavíme rekonštrukciu takéhoto domu z pera ateliéru TOITO architekti, ktorá vznikla v spolupráci s Romanou Klimekovou (interiér)  a Eugenom Guldanom (záhradná architektúra).

Foto: Matej Hakár

Rodinný dom H212 sa nachádza v okrajovej časti Bratislavy. Architekti pracovali s pôdorysom 10×10 metrov, ktorý však bol obohatený ešte o niekoľko neskorších zásahov. Jedným z hlavných bodov návrhu bolo zjednotenie obvodového plášťa a pridanie reliéfnych prvkov lemovania okien. Ďalším dôležitým bodom bolo zoptimalizovať dispozíciu tak, aby pokryla potreby všetkých jej budúcich členov. Pôvodné priečky nahradili vstavané nábytkové prvky a transparentné deliace konštrukcie.

Foto: Matej Hakár

„Rekonštrukcia rodinného domu prebehla zbavením nánosov a otvorením plánu. Každé podlažie je navrhnuté ako jedna izba delená čiastočne nosnou stenou. Prízemie je denná časť s terasou, poschodie je pre rodičov a podkrovie pre najmenších,“ vysvetľujú koncept v skratke architekti.

Interiér rodinného domu sa nesie v svetlých tónoch a podstatnú časť návrhu tvorí už spomínaný nábytok na mieru. Zjednocujúcim prvkom je aj drevo, ktoré možno nájsť okrem nábytku na mieru či mobiliáru aj na vkusnej drevenej podlahe. Interiérová dizajnérka využíva aj prvky, nie celkom typické pre „moderné“ interiéry ako sú napríklad liatinové radiátory či presklené interiérové dvojkrídlové dvere. Interiér sa teda nesnaží byť na silu trendy, skôr sa snaží reagovať na obdobie, v ktorom celá stavba vznikla.

Foto: Matej Hakár

Dôležitou časťou návrhu bol aj exteriér domu, konkrétne terasa, záhrada a časť s bazénom. Architekti pri tvorbe terasy a jej okolia pracovali s nenápadným drevom, ktoré dokonale doplní jednoduchú fasádu rodinného domu. Subtílne zábradlie je taktiež reakciou na výrazovú jednoduchosť celého objektu.

Foto: Matej Hakár