Ocenenie Mies Award je považované za najprestížnejšie ocenenie za architektonickú tvorbu na európskom kontinente. V tomto roku bolo nominovaných 449 prác, zo Slovenska bolo nominovaných 6 diel, avšak ani jedno sa nedostalo do užšieho výberu. V nadchádzajúcich článkoch si predstavíme diela, ktoré sa do výberu dostali. Jedným z nich je aj Enrico Fermi School v Turíne z pera architektov BDR.

Existujúca školská budova bola postavená v 60. rokoch 20. storočia medzi bývalou priemyselnou oblasťou Lingotto a riekou v Turíne. Architekti z kancelárie BDR sa pustili do renovácie školy. Škola bola rozšírená a funkčne na novo premyslená tak, aby zodpovedala novým vzdelávacím potrebám.

Hlavným počinom bola reorganizácia vchodov a vonkajších priestorov tak, aby sa budova otvárala smerom k mestskej sfére. Pôvodná zadná časť budovy sa stáva veľkým novým hlavným vchodom. Formovanie zeleného priestoru pred samotnou školou zdôrazňuje koncept komunitnej školy. V týchto otvorených priestoroch, zelené plochy a dialóg s okolitou krajinou povzbudzujú študentov a profesorov, aby sa stretávali a vymieňali si nápady pri ich každodenných činnostiach, čím pridávajú veľkú hodnotu.

Zaujímavosťou je aj to, že pri renovácii došlo k vytvoreniu funkčného parteru. Prízemie je riešené ako občianske centrum, kde sa rôzne funkcie sústreďujú v átriu priamo prepojenom so záhradou a dvomi vstupmi. Integrovaná bola séria služieb, ktoré sú prístupné pre širokú verejnosť ako napríklad telocvičňa, knižnica, poslucháreň či kaviareň.

BDR prišli s vytvorením novej oceľovej konštrukcie, vďaka čomu sa terasy stávajú neoddeliteľnou súčasťou vyučovacieho procesu. Fasády nového priečelia a fasády smerujúce do nádvorí zachovávajú veľké okná, ktoré zlepšujú vzťah medzi rôznymi objemami a vonkajšími priestormi a prinášajú nový význam pôvodnému usporiadaniu.

Na dvoch nadzemných podlažiach sú v átriu umiestnené rekreačné a kolektívne priestory, pričom vzdelávacie aktivity sú organizované v klastroch – priestorových celkoch zložených z tried, šatní, služieb a priestorov pre neformálne vzdelávanie. Triedy sa stávajú miestom stretávania a prepojením medzi interiérom a exteriérom, pričom si zachovávajú vizuálne spojenie so spoločným priestorom a umožňujú prístup na terasy.