Ďalšie z architektonických diel, ktoré sa dostalo medzi 40 prác nominovaných na najprestížnejšie architektonické ocenenie na európskom kontinente je aj sociálne bývanie v Cornellá z pera architektov PERIS + TORAL ARQUITECTES SCPP. Na zastavanej ploche 10 000 m2 novej budovy v Cornellà de Llobregat je umiestnených dokopy 85 jednotiek sociálneho bývania rozmiestnených na piatich podlažiach.

Základným princípom tejto novej obytnej budovy je eliminácia chodieb a komunikačných priestorov na minimum, čím sa architektom podarilo docieliť optimálne využitie pôdorysu. V budove sú štyri schodiskové jadrá, ktoré namiesto priameho prístupu z ulice umiestnili cez spoločnú terasu na druhej strane. Týmto jednoduchým ťahom podporujú komunitné bývanie, keďže terasa je prístupná pre všetkých obyvateľov budovy. Budova je usporiadaná okolo nádvoria, ktoré artikuluje sekvenciu medzipriestorov.

Na prízemí sa do mesta otvára veranda, ktorá predvída vchod do budovy a filtruje vzťah medzi verejným priestorom a nádvorím, ktoré funguje ako malé námestie pre komunitu. Štyri vertikálne komunikačné šachty sú situované v štyroch rohoch nádvoria tak, aby sa všetci obyvatelia zbiehali a stretávali na námestí, ktoré predstavuje bezpečný priestor z rodového hľadiska.

Celkový pôdorys budovy je akousi maticou prepojených miestností. Na každom poschodí je 114 miestností, všetky majú podobné rozmery, odstránené sú  súkromné aj komunitné chodby, aby sa maximálne využila plocha. Štruktúra je určená hlavne nastavením krátkych rozpätí 3,60 m, ktoré zodpovedajú veľkosti jednotlivých miestností.

Ďalším dôležitým princípom je využitie dreva na umožnenie industrializácie prvkov, zlepšenie kvality výstavby a výrazné zníženie emisií C02. Projekt má energetickú certifikáciu A so spotrebou energie 20kwh/mq za rok a 3kg CO2/mq za rok. Na druhej strane je konštrukcia budovy vyrobená z dreva, čím sa emisie CO2 z konštrukcie budovy znižujú o polovicu. Aby sa dosiahla ekonomická realizovateľnosť v sociálnom bývaní, objem dreva potrebný na zastavaný meter štvorcový je optimalizovaný až na 0,24 m3/m2.

Projekt je prínosný jednak po sociálnej, ekologickej aj novotárskej stránke. Použitý raster je v našich končinách zatiaľ nevídaným prvkom.