Rekonštrukcia budovy z 80. rokoch má byť súčasťou plánu zatraktívniť a vkusne zrevitalizovať Sad Janka Kráľa. Mesto budovu kúpilo vlani a nedávno sme sa konečne dočkali ukážky toho, ako by mohla po rekonštrukcii vyzerať a načo by mala slúžiť. Metropolitný inštitút v spolupráci s architektmi predstavil architektonickú štúdiu, ktorá nám to priblíži. 

Sad Janka Kráľa je pre obyvateľov Bratislavy dlhodobo veľmi vyhľadávaným miestom na oddych aj šport. Píše sa titul prvého parku v Bratislave, ktorý bol určený pre širokú verejnosť.  Park sa nachádza na pravom nábreží Dunaja v samom centre Bratislavy a spolu s Tyršovým nábrežím je súčasťou dôležitého okruhu, ktorý začína v historickom centre a prepájajú ho dva mosty.

Modernistickú budovu uprostred sadu, ktorú projektoval v 80. rokoch uznávaný architekt Ferdinand Konček Bratislavčania dnes poznajú skôr ako sídlo najznámejšieho nočného klubu. Plánovaná rekonštrukcia má stavbe prinavrátiť dôstojnosť. V budúcnosti tu vznikne gastroprevádzka, ktorá zaberie najväčšiu časť plochy. Ľudia tiež na tomto mieste nájdu bezbariérové verejné toalety. V budove vznikne aj zázemie pre Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), kde budú skladové priestory či šatňa pre vystupujúcich.„Odkedy sme sa stali vlastníkmi tohto, pre park extrémne dôležitého priestoru, pracujeme na jeho rekonštrukcii, hľadáme odpoveď na otázku, ako má vyzerať a čo tam má byť. Budova bude po obnove miesto pre všetky komunity, ktoré majú Sad Janka Kráľa radi. Niekto možno použije len kvalitné WC, niekto si sem príde oddýchnuť pri šálke kávy a niekto sem možno príde na romantickú večeru. Počítame s tým, že tu bude mať zázemie aj naše BKIS pre kultúrne akcie. Pracujeme na dokončení projektovej dokumentácie a veríme, že realizácia začne už v najbližších mesiacoch,” povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo.Naplánovaná je oprava strechy, búracie práce a vytváranie nových priečok, obnova pôvodnej presklennej fasády smerom do parku a tiež návrat pôvodného keramického obkladu… Rovnako sa odstránia mreže a opraví sa fontána, ktorá je súčasťou stavby. Odhadovaná cena rekonštrukcie je 600-tisíc €. Okrem kvalitnej a funkčnej architektúry bola jedna z podmienok zadania aj ekologická udržateľnosť budovy. Cieľom je využívať alternatívne zdroje energie.Na budúceho prevádzkovateľa gastroprevádzky prebehne transparentná súťaž s presne stanovenými podmienkami na ponuku pokrmov a nápojov, a tiež zariadenie interiéru. Architekti totiž pripravujú len holopriestor s funkčným technickým zázemím a na základe schválenej štúdie bude vypracovaný dizajn manuál, podľa ktorého bude budúci nájomca postupovať. Nájomca však bude mať možnosť dotvoriť si interiér a vlastnú atmosféru.