Najprestížnejšie architektonické ocenenie na území Európy už pozná svojich finalistov.  V prebiehajúcom ročníku Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru bolo celkovo nominovaných 532 prác zo 41 krajiín. Slovensko sa do výberu finalistov nedostalo, takisto ani nikto z našich susedných krajín. Diela do súťaže navrhli nezávislí odborníci, národné profesné organizácie a poradný výbor Ceny.

Čo sa týka finalistov odborná porota navštívilo všetkých 5 zrealizovaných diel. K dispozícii má tak nielen grafický materiál ale má aj možnosť stretnúť sa s architektmi aj užívateľmi. Vďaka osobnej návšteve môže porota získať novú perspektívu pohľadu na dielo. V samotnom finále následne porota určí jednu stavbu, ktorá získa Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru. Okrem hlavnej ceny Nadácia Mies van der Rohe v Barcelone udeľuje každoročne aj cenu pre začínajúcich architektov.

Tradičný harmonogram bienálnej prehliadky výrazne poznačila koronakríza. Proces nominácií prvýkrát prebehol v dvoch kolách, vyhodnotenie ceny sa presúva až na 12 mája. Poďme si teda predstaviť finalistov

Fritz 23, Berlín

Architekti upravili obvyklú schému a iniciovali participatívny proces pre vytvorenie pracovných priestorov pre umenie, vzdelávanie a kreatívny priemysel. 32 malých spoločností a neziskových organizácií ohrozených rýchlou džentrifikáciou Berlína sa spojilo, aby si zabezpečili svoje ateliéry. Každá z jednotiek je navrhnutá podľa špecifických požiadaviek klienta. Najmenšia má 23 m2, najväčšia 280 m2, niektoré z nich sú dvojpodlažné a trojpodlažné.

La Ferme du Rail, Paríž

Architekti revitalizovali priestor v lokalite “Petite Ceinture“, na mieste bývalej železnice. Farma slúži ako zber a spracovateľ organického odpadu, producent zeleniny a ovocia, záhradkárstvo. Súčasťou ekosystému je tiež  reštaurácia s ponukou produktov z farmy 15 sociálnych reintegračných bytových jednotiek a päť sociálnych študentských bytov. Projekt kladie tiež dôraz na vzdelávaciu funkciu a prezentovanie ekologických stavebných materiálov (drevostavba je izolovaná slamou a opláštená neošetreným drevom).

85 jednotiek sociálneho bývania, Cornellá de Llobregat 

O tomto diele sme bližšie informovali TU.

Z33 – Dom súčasného umenia, dizajnu a architektúry, Belgicko

Strohá dostavba, ktorá vznikla na základe architektonickej súťaže dopĺňa budovu múzea z roku 1958. Takmer slepá stena, orientovaná smerom do ulice reflektuje oproti stojaci objekt továrne na výrobu ginu. Protikladom je výrazne otvorené priečelie orientované do záhrady. 3 roky projektovania, 103 typov tehál, 68 testov ich farebnosti, rok trvajúca realizácia.

Town House – Kingston University, Londýn

Základný priestorový a vizuálny rámec, ktorý podlieha snahe o vytvorenie  inkluzívneho priestoru pre vzdelanie a sociálnu interakciu, definuje skelet z prefabrikovaných oceľobetónových komponentov. Ekonomický systém výstavby, ktorý dokáže preklenúť veľké rozpony umožňuje maximálne otvoriť dispozíciu a formovať priestor vo vertikálnej osi.

Viac o jednotlivých dielam si môže prečítať TU