Známi architekti White arkitekter zo Švédska poukazujú na možnosti a kvality konštrukcií z dreva prostredníctvom novej realizácie uhlíkovo neutrálneho kultúrneho centra Sara neďaleko severného polárneho kruhu vo Švédsku.

Mrakodrap sa nachádza v meste Skellefteå. Za týmto veľkým míľnikom v oblasti udržateľnej architektúry stoja architekti Robert Schmitz a Oskar Norelius. Dokázali, že drevo môže prekvapiť aj v dnešnej modernej architektúre. Budova Sara Cultural Centre sa nachádza priamo v centre mesta a jej výstavbu iniciovalo mesto, keď v roku 2016 vypísalo medzinárodnú súťaž na multifunkčné kultúrne centrum. Architektonické štúdio White Arkitekter sa úlohy zhostilo po svojom. Ako štúdio si dali záväzok, že do roku 2030 budú všetky ich budovy klimaticky neutrálne. Budova je veľkým experimentom hneď v niekoľkých rovinách. Jednak združuje množstvo kultúrnych inštitúcii  ale výnimočný je predovšetkým jej konštrukčný systém. Hlavným stavebným materiálom je totiž drevo, ktorého ťažbou je mesto preslávené. Stavba je zložená z niekoľkých kubických metrov, má 20 podlaží a dosahuje výšku takmer 80 metrov. Okrem samotného dreva použili aj hliníkové profily Aluprof. Architekti hliník považujú za materiál budúcnosti keďže využitím hliníkového šrotu vedia ušetriť až 95% energie potrebnej na výrobu hliníka z bauxitu. „Všetky nosné prvky konštrukcie sú vyrobené z dreva, čo je pre budovu takej výšky naprosto unikátne.“ vysvetľuje architekt Norelius.

Aby budova pôsobila prívetivo dali architekti veľké plochy zaskliť a vytvorili vstupy zo všetkých strán budovy. Zvyšok budovy je obalený prevetrávanou fasádou MB-SW55, ktorá bola navrhnutá špeciálne pre túto stavbu.Architekti sa taktiež zaviazali k tomu, že budova bude mať životnosť minimálne 100 rokov, s tým že až polovicu z tohto času ostane uhlíkovo neutrálna.  Okrem ekologických výhod mala stavba aj pozitívny ekonomický a sociálny dopad. Hlavná urbanistka mesta vyzdvihuje hlavne použitie dreva vyťaženého a spracovaného lokálne. Za túto stavbu už architekti získali hneď niekoľko ocenení ako napríklad cenu MIPIM v kategorii Best Futura Project, víťazstvo v AR Future Project Awards či zisk certifikátu BREEM na úrovni Gold.