Ešte v novembri minulého roku Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo súťaž na návrh novej etnografickej expozície. Cieľom vyhlasovateľa je vytvoriť v objekte roľnícko‐remeselníckej usadlosti v Brezne návrh expozície, venovanej životu a kultúre ľudí na Horehroní.

Víťazný návrh pochádza od ateliéru pingpong a do priestoru vnáša prvok pracovného stola, ktorý podporuje interakciu s vystavenými exponátmi.

Hodnotenie poroty:

V súťažnom návrhu umiestnenom na prvom mieste autori predstavili presvedčivé a konzistentné architektonické riešenie s jasným konceptom a silným vizuálom. Toto riešenie nesúce  súčasný výraz sa  však zároveň správa citlivo k jestvujúcim historickým stavebným substanciám. Autori do objektu vniesli výrazný prvok pracovného stola, ktorý ponúka veľké možnosti interakcie založenej na realite priameho dotyku/výsuvu/posuvu/posluchu. Pri súčasných trendoch nie je nutné ponechávať zbierkové predmety za sklom a tento stôl ponúka ich voľné umiestenie, príp. výmenu podľa potrieb Horehronského múzea. Porota oceňuje možnosti vnímania expozícií imobilnými návštevníkmi. V ďaľšej fáze porota odporúča rozpracovať farebnosť pracovného stola v kontexte zbierkových predmetov a histórie objektu, kde by mal byť odkaz na modrotlač najsilnejší v miestnosti modrotlače a modrotlačovej dielne… Slovami architektov: 

Ideovým východiskom pre tvorbu novej expozície Horehronského múzea sa nám stala téma remesla ako manuálnej činnosti a proces skúmania a objavovania, ktorý prebieha nielen počas tvorby, ale napokon i v múzeu ako inštitúcii. Objavovanie je čiastočne aj naša odpoveď na stále aktuálnu otázku: Akým spôsobom zatraktívniť múzeum v 21. storočí? Veríme, že navrhnutá expozícia návštevníka zaujme nielen výtvarným charakterom ale aj širokými možnosťami interakcie s mobiliárom, ku ktorej je návštevník priamo vyzývaný – formou otvárania, vysúvania, dotýkania sa, počúvania, sledovania, hľadania a skúmania.

Výrazným objektom expozície je pracovný stôl s exponátmi a interaktívnymi prvkami, ktorý plynule prechádza cez prvé tri expozičné priestory. Stôl je inšpirovaný pracovným „ponkom“ a vďaka výraznej farebnosti (odkazujúcej na modrotlač) a špecifickému zasadeniu do priestoru je výrazným výtvarno- architektonickým prvkom. Objekt stola sa stáva pracovným nástrojom návštevníka a exponáty predmetom jeho záujmu a výskumu. V ďalších miestnostiach sa funkcionalita pracovného stola premieta do vertikálneho mobiliáru – predsunutej steny a úložného priestoru.