Projekt, o ktorom budeme v článku písať vznikol na základe zadania Ministerstva obrany a zhmotňuje veľmi citlivý prístup k obnove architektúry posledných desaťročí. Vojenský internát Hviezda známy aj pod názvom „kukurica“ bol navrhnutý v roku 1978 architektmi Cyrilom Sirotným a Jánom Strculom. Objekt je už dlho v nie veľmi dobrom stave. Ministerstvo preto oslovilo FAD STU, aby sa vybrané vertikálne ateliéry zúčastnili súťaže s cieľom získať overovaciu štúdiu na facelift budovy na nové účely – kancelárie a ubytovanie s reštauráciou.

Víťazným návrhom sa stal návrh kolektívu pracujúceho v zložení: Andrej Alexy (senior architekt), Michal Bogár (senior architekt), Veronika Slaničanová (junior architektka), Bc. Petra Srnková (junior architektka).

Ako autori sami hovoria ich zámerom bolo predovšetkým maximálne zachovanie a prezentácia originálnych konštrukcií, materiálov a architektonických detailov. Návrh využíva pôvodné dlažby, stropné elementy, podhľady, schodiskové konštrukcie, zábradlia, výtvarné monumentálne diela v parteri a ďalšie prvky.Návrh je koncipovaný ako komplexná obnova objektu, v ktorej sa umiestňujú jednotlivé funkčné celky do logických polôh, pričom sa kladie dôraz na využitie priestorových podmienok a proporcií vhodných pre jednotlivé funkčné celky. Overovacia štúdia si kladie za ciel preveriť možné riešenia dispozičnej skladby a s toho dôvodu je koncipovaná a prezentovaná v alternatívnych riešeniach.

Na spodnom podlaží objektu by sa mali nachádzať vstupné priestory, kaviareň a samoobslužná reštaurácia z ktorých bude východ na priľahlé terasy. Tieto priestory sú koncipované ako reprezentačné, pričom návrh pracuje s pôvodnými interiérovými prvkami, najmä maľbami na stenách, podhľadmi, obkladmi stien a umeleckými dielami.Na 9 podlažiach by sa malo nachádzať ubytovanie. Priestory budú mať štandard prechodného ubytovania na úrovni jedno a dvojlôžkových izieb s hygienickým zázemím v rámci izby. Okrem toho návrh zahŕňa 24 apartmánov a výmerou 40,9 m2, dva nadštandardné apartmány s výmerou 61,2 m2 a dva trojizbové byty s výmerou 61,2 m2.

Na 13 podlažiach sú koncipované administratívne priestory. Návrh pracuje s rôznymi typmi kancelárskych priestorov od bunkových až po otvorené.Návrh revitalizácie objektu sa sústreďuje na zachovanie tektonickej členitosti obvodového plášťa. Počíta sa s demontážou skorodovaných konštrukcií balkónov a s ich nahradením novými podestami, ktoré budú mať svoju vlastnú nosnú konštrukciu. Tento systém bude konštrukčným príspevkom súčasnej doby do spôsobu revitalizácie objektu. Bude zabezpečovať zachovanie charakteristickej siluety objektu a tektoniky obvodového plášťa, akú obsahuje pôvodný návrh vrátane zábradlí a tvarovania fasádnych prvkov. Súčasťou obvodového plášťa budú aj posuvné lamely – vertikálne žalúzie.