Medzinárodná architektonicko-krajinárska súťaž na budúcu podobu verejných priestorov pražskej tržnice má svojho víťaza. Do súťaže sa zapojilo celkom 18 ateliérom z 9 krajín. Porota udelila prvé miesto lokálnemu ateliéru Studio Perspektiv.

Slovami poroty: „Areál Pražské tržnice se nám ještě nedávno doslova rozpadal před očima a Praha se o něj soudila s jeho bývalým nájemcem. Budoucnost byla nejistá. Soudní spor se nám ale podařilo vyhrát a od té doby realizujeme první neodkladné opravy a změny. Veřejná prostranství areálu však potřebují jednotný přístup a nová řešení, aby fungovala jako celek. Rozhodli jsme se je najít v mezinárodní soutěži. Vítězný návrh naplnil naše očekávání a já nepochybuji o tom, že pomůže oživit Tržnici po celý rok a zpřístupnit ji všem věkovým i příjmovým skupinám Pražanů,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu, který má Pražskou tržnici na starosti.“Na víťaznom návrhu porota ocenila nielen to, ako sa popasovali s otázkou verejných priestorov, ale taktiež fakt že pracovali aj s témami akými je zmena klímy či fenomén tepelného ostrova. Kladne hodnotila porota aj širokú paletu vybranej palety rastlín.

V klimatickej otázke autori víťazného návrhu pracovali s množstvom zelene, ktoré bude na zavlažovanie používať dažďovú vodu. Vysadená bude desiatka nových stromov a vzniknú aj nové zelené plochy. Čo sa týka tkz. tepelného ostrovu jeho problémy pomôžu zmierňovať nové vodné prvky. Štúdia počíta so vznikom námestia v blízkosti bývalej vodárenskej veže a tiež so vznikom nových detských ihrísk. Okrem toho areálu pribudne na mieru navrhnutý mobiliár, ktorý ponúkne nové miesta na posedenie a stretávanie. Dôležitou zmenou bude lepšie prepojenie Tržnice s okolím vďaka novým vstupom do areálu.

„Navrhujeme nové Meziprostory Pražské tržnice se zachováním lidského měřítka a čitelné struktury. Plochy členíme pomocí různorodé dlažby a drobných detailů. Redukcí plotů na nezbytné provozní minimum současně otevíráme celý areál městu. Klíčovým tématem pro nás bylo doplnění stromů v prostoru. Transformace místa s novou identitou včetně systému mobiliáře zajistí vyšší atraktivitu a návštěvnost všech obyvatel Prahy,.“ hovoria autori návrhu.